Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Kodowanie znaków w Noetpad2
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
klapaucius
Trochę nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten temat. Ale do rzeczy:
Mam przykładowo plik index.php. Uruchamiam go w notepad2 i domyślnie jest ustawione kodowanie ANSI. Tak więc zmieniam je na UTF-8:

Dostaję komunikat:

Klikam "Tak" no i niby kodowanie jest ustawione na UTF-8. Jednak gdy wyłączę edytor i włączę ten plik od nowa to pokazuje mi, że znowu jest ustawione kodowanie ANSI.

Próbowałem też ustawiać "kodowanie domyślne" oraz bawiłem się opcją "przekoduj", ale zawsze wynik ten sam - po ponownym uruchomieniu pliku w edytorze kodowanie jest ANSI.

Dlaczego tak jest?
Yhy
Korzystaj z Notepad++.
wujek2009
a gdzie można w notepad++ ustawić, aby dla każdego dokumentu ustawiało domyślnie kodowanie utf8 bez bom, ponieważ trochę irytujące jest ciągłe przełączanie :<
klapaucius
Cytat(wujek2009 @ 10.10.2011, 18:55:34 ) *
a gdzie można w notepad++ ustawić, aby dla każdego dokumentu ustawiało domyślnie kodowanie utf8 bez bom, ponieważ trochę irytujące jest ciągłe przełączanie :<

Dobre pytanie.
Ale ja mam jeszcze kolejny problem.. Ustawiłem we wszystkich plikach (ręcznie) Kodowanie utf 8 bez bom. Mam skrypt w jednym pliku php, który pobiera tekst z bazy danych (w której jest też ustawione kodowanie utf 8), a mimo to na stronce wyświetlają się przy polskich znakach pytajniki sad.gif. Dlaczego?
Destrudo
Ustawiłeś: Konwertuj na utf8 bez bom, czy po prostu: utf8 bez bom?
Jeśli to drugie, to z automatu pojawią się dziwne znaczki, które możesz zedytować ręcznie, lub też przekonwertować sposobem wymienionym jako pierwszy.
Inną przyczyną może być kodowanie bazy danych. Spróbuj może tuż po połączeniu się z bazą dać odpowiednią regułkę do kodowania na utf8 (w pliku .php).
klapaucius
Jest to samo co z notepadem2.... Czyli daję "Konwertuj na format UTF-8 bez BOM", zapisuję plik a gdy ponownie go włączę w edytorze to jest ustawione kodowanie ANSI... Co jest....
Mackos
Cytat(wujek2009 @ 10.10.2011, 18:55:34 ) *

No bez przesady tongue.gif
Ustawienia > Preferencje > Nowy Dokument

@klapaucius a czy plik który edytujesz zawiera w ogóle polskie znaki ?
klapaucius
Cytat(Mackos @ 10.10.2011, 23:40:57 ) *
klapaucius a czy plik który edytujesz zawiera w ogóle polskie znaki ?

No szczerze mówiąc sam plik nie zawiera polskich znaków. On pobiera tekst z bazy danych. Jednak w bazie danych jest ustawione kodowanie: utf8_polish_ci.
Więc chyba powinno być okej, czyż nie? Poza tym nijak to sie ma do tego, że kodowanie zmienia się samo w moich plikach (z utf-8 na ANSI)...
phpion
Przenoszę do "Komputery i oprogramowanie".
klapaucius
chyba nikt mi nie pomorze. sad.gif
@edit
Dodam jeszcze tylko, że gdy bezpośrednio w pliku umieszczę polski znak, to wyświetla go bez problemu. Natomiast nie wyświetla poprawnie znaków pobranych z bazy danych. A w bazie danych mam ustawione kodowanie "utf8_polish_ci".... Czyli powinno grać

Problem rozwiązany:

trzeba było po funkcji łączącej z bazą danych dodać:
"mysql_query("SET NAMES 'utf8'");"

Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.