Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] - social network
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
homson
Czesc
Mam pytanie, zaczynam ogarniac kohane jako moj pierwszy framework. Poki co calkiem mi sie podoba i idzie nie najgorzej. Dziennie robie maly progres w rozumieniu i implementowaniu nowych komponentow frameworka.
Zastanawiam sie czy sens ma postawienie stronki informacyjnej z dosc rozbudowanym social networkiem na Kohanie. Chodzi mi o np. o system autoryzacji czy jest tam dosc wydajny/bezpieczny i czy wszystko jako tako bedzie smigac i funkcjonowac na potrzeby takiej wlasnie strony. Jestem zajarany zrobieniem takiego projektu y i chcialbym w miare moich mozliwosci zrobic go dobrze, dlatego czy lepiej stawiac go na kohanie ( gdzie pewnie bede sie troche na poczatku meczyl nawet z zrobieniem prostych rzeczy i spedze duzo czasu na proste implementacje) czy zrobic na swoim patencie(gdzie raczej pojdzie szybko , aczkolwiek nie wiem czy tak dobrze) . Opcja nauki innego frameworka narazie odpada.
vokiel
Jeśli chcesz się uczyć frameworka, to tylko na żywym projekcie.

Kohana jest relatywnie prosta, co ma swoje plusy i minusy. Jest szybka w działaniu, wymaga relatywnie mało pamięci, jest łatwa do nauczenia się, ale przy tym wiele rzeczy trzeba napisać samemu, nie ma tak wielu gotowców jak w innych fw. KO ma obsługę modułów, pojawia się ich co raz więcej, więc z czasem będzie wiele gotowych modułów.

System autoryzacji jest ok, nie ma z nim problemów, możesz konfigurować ACL, więc nie będzie problemu przy bardziej skomplikowanych ustawieniach uprawnień.
homson
tak, chce sie uczyc ale tez chce zrobic ta strone/portalik. Robiac ja pod frameworkiem troche sie boje ze w pewnych kwestiach sie zatne i ciezko bedzie ruszyc dalej do przodu. Do tego czas nagli i rozwiazywanie prostych kwestii ktore normalnie bylyby banalne w kohanie zabrac moga sporo wiecej czasu. (jakos taka teorie mam, nie wiem czy zgodna z prawda , prosze poprawcie mnie jezeli jestem w bledzie) Sam nie wiem ciezka decyzja, ten orm wyglada na sporo klopotow, definiowanie zaleznosci miedzy modelami, trzymanie sie standardow nazewnictwa, daje glowe ze jak to troche rozbuduje bede sie tam meczyl z drobnymi haczykami.

Dylematy, dylematy .. ehh smile.gif
k_@_m_i_l
Przy nauce obojętnie jakiego frameworka przyjdzie taki moment, że zatniesz się i będziesz mówić "nie zrobie tego, co za gó...".
Ale od tego masz dokumentacje, społeczność, fora itd żeby czerpać wiedzę i rozwiązywać przy ich pomocy problemy.
Nie licz na to, że w innym frameworku zrobisz społecznościówkę wielkości nk.pl czy jakikolwiek inny portal w 5 minut pisząc 10 linii kodu.
Musisz wykazać ze swojej strony zawziętość w nauce i manual, manual, jeszcze raz manual, bądź fora. Musisz korzystać z tego, bo inaczej biada biggrin.gif
Ale na początek nauki to zrób sobie prosty blog z dodawaniem postów, komentarzy i przeanalizuj kod, zobacz czy to rozumiesz, a później bierz się stopniowo za większe rzeczy.
Jak to mawiali starożytni górale "Nie od razu Kraków zbudowano" wink.gif
phpion
Jeśli utkniesz na czymś w Kohanie to polecam Ci forum polskiego supportu Kohany. Na pewno znajdziesz tam pomoc smile.gif Ja bym jednak się zastanowił czy jest sens włazić w K3 skoro K2 pozwala na naprawdę wiele, ma dobrą dokumentację i jest stabilne. K3 jest nowsze, wiadomo, ale... ja zostałem przy K2.

Ewentualnie zastanów się nad CodeIgniter. Wiele osób "psioczy" na ten framework, ale dla mnie jest OK. W stosunku do K2 ma jednak kilka dość istotnych wg mnie braków (brak ORM, modułowości czy mechanizmu zdarzeń). Wiem, że można to nadrobić pluginami, ale K2 daje nam to w standardzie.
k_@_m_i_l
Tu akurat się zgodzę z @phpion-em, sam też czasami piszę jeszcze projekty jakieś w K2. K3 jakoś mnie nie przekonała. Dwójka jest ciągle używana i szczerze mówiąc to nie sądzę, żeby tak szybko wyszła z użycia. Podobnie z CI jest. Niby Kohana miała go zastąpić, ale CI jest dalej popularny. I myślę, że z K2 będzie tak samo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.