Mam problem z połączeniem dwóch tabel z dwóch różnych baz na tym samym serwerze. Jeżeli chodzi o samo zapytanie MS_SQL to wiem jak powinno wyglądać. Ale nie wiem jak w PHP mam połączyć się do dwóch rożnych baz jednocześnie, o ile to w ogóle możliwe. Poniżej to co udało mi się do tej pory napisać:
<?php // odbieramy dane z formularza $PinSN = $_POST['PinSN']; //połączenie do bazy $serverName = "NazwaServera\nazwa"; $conn = sqlsrv_connect( $serverName, $connectionInfo); if( $conn === false ) { } //$connectionInfoCDB = array( "Database"=>"CDB"); <--- tutaj chciałbym się połączyć w zapytaniu $sql_select1 //$connCDB = sqlsrv_connect( $serverName, $connectionInfoCDB ); //if( $connCDB === false ) { // die( print_r( sqlsrv(), true)); // } //wyświetlanie tabeli $sql_select1 = "SELECT th.T [T], Tabela.S [S] FROM ReportData.dbo.TH as th inner join CDB.dbo.Tabela as Tabela on Tabela.T=th.T where th.PinSN='$PinSN'"; $stmt1 = sqlsrv_query( $conn, $sql_select1 ); if( $stmt1 === false) { } while( $row = sqlsrv_fetch_array( $stmt1, SQLSRV_FETCH_ASSOC) ) { } sqlsrv_free_stmt( $stmt1); ?>
Nikt nie odpowiedział, ale udało mi się to sprawdzić. I jak się okazało powyższy przykład był ok, tylko dane testowe były złe

Łącząc się do bazy X, można spokojnie korzystać z innych baz w obrębie tego samego serwera, wystarczy tylko użyć pełnej ścieżki, czyli <nazwa_bazy>.dbo.<nazwa_tabeli> Czyli w sumie jak w zwykłym MS_SQLu.
Pozdrawiam i Polecam
Piotr F.