Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Poprawne tworzenie bundli
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
usb2.0
Witam, załóżmy że chciałbym zrobić prosty sklep internetowy w s2, jak w takim razie najbardziej optymalnie/czy po prostu mądrze;) należy stworzyć bundle dla takiej aplikacji.
Zakładam że podział na frontendBundle i backendBundle nie jest poprawny:P

oczywiście nie chce żadnych gotowców czy linków, jedynie jakiś fajny pomysł mnie interesuje - żeby nie było;)
Cysiaczek
W zasadzie w symfony2 to mam podobny problem ze standardami, ale tu chyba coś mogę napisać.
To o czym piszesz, to raczej dwie osobne aplikacje (jeśli przyjąć standardy obecne w symfony 1.x). Bundle powinieneś moim zdaniem opracować z podziałem na dwa ich rodzaje:
- bundle-komponenty (np ShoppingCartBundle, UserBundle)
- bundle spełniające rolę kontrolną nad wyświetlaniem odpowiednich ekranów

Nie mówię, że to jest idealny podział, ale ja bym od tego wyszedł i najwyżej skorygował smile.gif
adbacz
Miałem zamiar śledzić ten temat więc zapytam: Co masz na myśli, pisząc: "bundle spełniające rolę kontrolną nad wyświetlaniem odpowiednich ekranów" jeśli można wiedzieć?
usb2.0
sam nie wiem, ale albo osobne ekrany w postaci monitów np. "BLA BLA produkt jest w koszu"? czy konkretne widoki? mam na mysli twigi
adbacz
Twigi, czyli widoki są integralną częścią bundla, jeśli dany bundle (to się w ogóle odnmienia?) nie jest czymś pośrednim, jak autoryzacja czy zapisanie postu. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

Mimo wszystko, nadal zastanawiam się o co chodziło Cysiaczkowi.

Teraz mogę coś napisać na ten temat. Ja w swojej aplikacji, którą aktualnie projektuje, bede korzystał z bundli sdobno dla FrontEndu i BackEndu. Tworząc bundle, możesz poprzecić nazwę kazdego odpowiednim folderem (jak w moim przypadku). Przykładowo, dla Zaplecza bedzie to [b]Back[/i] a dla Użytkowników [b]Front[/i]. A teraz, polecenie do wygenerowania w linii poleceń może wyglądać następująco:

php app/console generate:bundle --namespace=Back\NameOfBundle --format=yml
php app/console generate:bundle --namespace=Front\nameOfBundle --format=yml

Pierwszy dla zaplecza a drugi dla frontendu. A jak chcesz mieć więcej niż jeden projekt na tych samych "bebechach" SF, to poprzedź to zapytanie jeszcze jednym folderem. Ale tutaj to juz na Twoim miejscu zaczekałbym na opinie bardziej doświadczonych z Symfony, bo ja sam dopiero zaczynam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.