Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]sfDoctrineGuard - użytkownicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
bluzmen
Witam. Piszę swój pierwszy projekt w Symfony, potrzebna oczywiście będzie autoryzacja, zainstalowałem pomyślnie sfDoctrineGuard, tabele w bazie są wszystkie... Uprawnienia/możliwości użytkowników wygórowane nie będą. Będzie ok. 5 userów (z góry ustalonych), jeden super admin z CRUD na którym widoczne będą dane z wszytskich tabel w bazie, reszta użytkowników ma osobne panele CRUD w których będą wprowadzać treści do przydzielonych dla nich tabel.
Proszę o instrukcję jak skonfigurować użytkowników aby każdy po logowaniu został przeniesiony do swojej podstrony z swoim panelem.
adbacz
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale możesz zrobić tak, że w bazie, przy każdym użytkowniku zrobić dodatkowe pole, w krótym będziesz przechowywał jakiś ID jego panelu. Może to być zwykła liczba lub prefix np. z nazwą użytkownika. Później po zalogowaniu sprawdzasz jaki jest ten ID i robisz przekierowanie. Dodatkowo, żeby na dany panel mógł dostać się tylko jedej użytkownik, do tego uprawniony, może sprawdzać, czy aktualny panel zgadza się z UserID oraz z ID panelu zapisanym przy tym UserID. ID panelu czy jego prefic możesz przetrzymywać w sesji dla bezpieczeństwa.

Piszesz o pięciu użytkownikach, jeśli bedzie ich tyltko tylu i w przyszłości nie będzie ich więcej, to możesz wszystko napisac na sztywno. W sensie, że każdy user może mieć swój kontroler w jednym z Bundli (jeśli kożystasz z ich większej ilości) lub coś w tym stylu.

Masz dużo możliwości, tutaj wymieniłem jedną z najprostszych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.