Cytat(MitS @ 11.11.2011, 20:58:35 )

mozesz - Zend_View_Helper_Url::url()
Działa! dzięki
mam jeszcze jedno szybkie pytanie - co w przypadku gdy akcja wymaga parametru? czy da się za pomocą Zend_View_Helper_Url::url() przekazać parametr do akcji? próbowałem różnych kombinacji ale niestety nie działa...
$link = '<a href="'.Zend_View_Helper_Url
::url(array('controller' => 'index', 'action' => 'show', 'param1' => '1')).'">wykonaj</a>';
$this->_getParam('param1');
pomogło

Jednak nie jest aż tak różowo
1. W jaki sposób poprawnie przekazać parametr do wywoływanej akcji, jeśli zrobię tak jak powyżej za pomocą url to _getParam mogę użyć dopiero w samej akcji więc w momencie wywołania wywala mi warning ponieważ akcja nie dostaje zdefiniowanego parametru przy wywołaniu... ustawiłem domyślną wartość parametru w akcji ale to takie rozwiązanie trochę na około:/ jakieś sugestie?
2. w moim sposobie parametry jawnie podawane są w url i nie bardzo to mi pasuje - są to dane które nie powinny być widoczne np. nr. telefonu itd. W zasadzie próbuje zrobić prostą rzecz, potrzebuje kilka buttonów które będą wywoływać poszczególne akcje i w zależności od sytuacji generuje link z odpowiednim parametrem który uruchamia akcje.... co można z tym zrobić żeby wyeliminować te niedogodności?
Pozdrawiam