Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Przestawienie się między wersjami frameworka
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
motyl-pl
Witam,
Otóż zacząłem czytać jak że interesującą książkę którą jest: http://helion.pl/ksiazki/php5-programowani...zola,php5sy.htm
Wszystko z działu Symfony przykłady, omawianie jest na wersji 1.0 frameworka.

Wchodząc na oficjalną stronę widzę że w tej chwili aktualna wersja to 1.4, a nawet 2.0
I teraz moje pytanie jest następujące:
Czy ktoś z programistów mających styczność trochę dłużej z symfony, jest mi w stanie powiedzieć czy różnice są bardzo duże i jest ciężko się przestawić z ver. 1.0 na 1.4 ?

Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedź =)
-=Peter=-
Z tego co pamiętam to nie ma dużych różnic, zmieniła się przede wszystkim obsługa formularzy, walidacja itp. W 1.0 domyślnym orm był propel, w 1.4 już doctrine 1.2 (ale obsługa propela również jest ok). Niestety większych szczegółów Ci nie podam, bo nie pamiętam dokładnie. Ja na Twoim miejscu nie bawiłbym się w archeologa i wziąłbym się za najnowszą wersję tego frameworka, czyli symfony 2. Dla odmiany różnice między 1.4, a 2.0 są bardzo duże.
motyl-pl
Od czegoś chce zacząć, by mieć podstawy do pójścia dalej biggrin.gif
A tu jako tako mam po polsku wyjaśnione, a siedzenie przy dokumentacji i wdrażanie się to pochłonięcie czasu x2

Dzięki za odp. ;D
-=Peter=-
Myślę że w ten sposób wtopisz znacznie więcej czasu, ale to już Twój wybór.

Mała dygresja: wg mnie nie opłaca się kupować książek poświęconych technologiom, frameworkom, bo zanim taka książka wyjdzie to już jest nie aktualna. Lepiej korzystać w tym przypadku z aktualnych źródeł, czyli dokumentacji. Wyjątkiem są książki na temat języków programowania, gdyż języki nie rozwijają się aż tak szybko, więc też i książki mają dłuższą żywotność. Inną bajką są książki na temat metodologi wytwarzania oprogramowania, dobrych praktyk i zasad programowania, algorytmice itp., takie książki mają dużą (rzekłbym ponadczasową) żywotność wink.gif

Jeśli w Twoim przypadku zakup takiej książki motywowana była tym, że jest po polsku, to też nie jest to dobry wybór. Prędzej czy później prawdopodobnie będziesz "zmuszony" do poznania angielskiego w takim stopniu aby swobodnie czytać publikacje techniczne, więc lepiej już teraz się za to zabrać wink.gif
motyl-pl
Angielski jest u mnie opanowany w stopniu rozumienia dokumentacji technicznej ale jak już kiedys zakupiłem tą książkę to chciałbym coś już z niej wynieść =)
A twierdzisz że kupno książki: http://helion.pl/ksiazki/zend-framework-od...ajda,zendfr.htm
Do której się przymierzam również jest bez sensu ?

Jeszcze pytanko odnośnie symfony:
- W jaki sposób utworzyć nową akcje, metodę w wersji 1.4 jeżeli nie ma tam pliku "symfony.bat" którym posługuje się w wersji 1.0 ?
jaro87
Cytat(motyl-pl @ 13.11.2011, 23:16:53 ) *
- W jaki sposób utworzyć nową akcje, metodę w wersji 1.4 jeżeli nie ma tam pliku "symfony.bat" którym posługuje się w wersji 1.0 ?

Albo w konsoli wpisz php symfony <task> (np. php symfony generate:module frontend content),
albo skopiuj sobie symfony.bat z symfony/data/bin do głównego katalogu z projektem.
-=Peter=-
Cytat(motyl-pl @ 13.11.2011, 23:16:53 ) *
A twierdzisz że kupno książki: http://helion.pl/ksiazki/zend-framework-od...ajda,zendfr.htm
Do której się przymierzam również jest bez sensu ?

Tak jak mówiłem, dla mnie książka która opisuje technologię nie rokuje dobrze na przyszłość, gdyż technologie się bardzo szybko zmieniają. Jest to bardzo świeża książka, to jest jej plusem, ale teraz np. powoli (;P) wychodzi ZF2 i ta książka straci na aktualności bardzo szybko. Ale jeśli potrzebujesz książki na już i czytasz głównie poza domem, gdy nie masz dostępu do komputera, a nie masz e-book readera aby wgrać dokumentację pdf i mieć w wersji przenośnej, wybór tej książki może okazać się jak najbardziej trafny. To już zależy od sytuacji wink.gif
blooregard
Cytat(-=Peter=- @ 16.11.2011, 18:57:32 ) *
Tak jak mówiłem, dla mnie książka która opisuje technologię nie rokuje dobrze na przyszłość, gdyż technologie się bardzo szybko zmieniają. Jest to bardzo świeża książka, to jest jej plusem, ale teraz np. powoli (;P) wychodzi ZF2 i ta książka straci na aktualności bardzo szybko. Ale jeśli potrzebujesz książki na już i czytasz głównie poza domem, gdy nie masz dostępu do komputera, a nie masz e-book readera aby wgrać dokumentację pdf i mieć w wersji przenośnej, wybór tej książki może okazać się jak najbardziej trafny. To już zależy od sytuacji ;)

Też mi się wydaje, że w dobie wkraczania ZF2 czy Symfony 2 inwestycja w książki oparte na wersjach 1.X jest dyskusyjna. Z drugiej strony istnieją gigabajty kodu właśnie oparte na Symfony czy ZF 1.x i wciąż powstają nowe projekty wykorzystujące te frameworki, więc tak naprawdę wydatek tych kilkudziesięciu złotych w ostatecznym rozrachunku na pewno się zwróci prędzej czy później.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.