Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Notebook/netbook dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sweter
Witam,
rozglądam się za tanim laptopem (1-1.5 k) i pomyślałem, że moglibyście mi coś doradzić.
Chciałbym, aby:
- miał min 3GB ramu
- podświetlaną klawiaturę (to nie jest warunek konieczny, ale fajnie jakby był spełniony smile.gif)
- jak najmniej świecących dupereli
- jak najdłużej trzymał na baterii
- NIE posiadał zainstalowanego OS'a
- miał logicznie porozmieszczane gniazda
- nie musi mieć nagrywarki/odtwarzacza
- miał przekątną min. ok 13"
- miał wygodną klawiaturę (m.in. normalnie porozmieszczane klawisze, nie za małe)

Laptop nie musi mieć jakiejś super grafiki, bo i tak nie gram w żadne gry (od przypadku do przypadku), jednak chciałbym aby bezproblemowo odtwarzał filmy HD i przyjemne dla oka efekty graficzne w GNOME smile.gif

A może powiecie z jakich laptopów Wy korzystacie w codziennej pracy i jak się one sprawują?
Pozdrawiam
blooregard
W lipcu kupiłem taki sprzęcik, Lenovo IdeaPad Y450, co prawda za 1549.00 PLN, więc lekko przekracza Twój budżet, ale spełni apraktycznie wszystkie Twoje wymagania:

Chciałbym, aby:
+ miał min 3GB ramu - ma 4GB
- podświetlaną klawiaturę (to nie jest warunek konieczny, ale fajnie jakby był spełniony ) - no tego akurat nie ma
- jak najmniej świecących dupereli - yyy, no ma kilka, ale nie denerwują tongue.gif
+ jak najdłużej trzymał na baterii - od 4 do 5 godzin, w zależności od obciążenia i włączonych pożeraczy prądu (WiFi)
- NIE posiadał zainstalowanego OS'a - no miał, Win7, ale poleciał w 5 sekund robiąc miejsce dla Debiana tongue.gif
+ miał logicznie porozmieszczane gniazda - lewa strona: sieć, dwa USB, VGA, HDMI i coś tam jeszcze; tył - brak; przód - słuchawki i mikrofon, czytnik kart SD; prawa strona: USB, zasilanie, napęd DVD-RW, chyba ExpressCard (generalnie gniazd ma w pytkę jeża dużo smile.gif )
+ nie musi mieć nagrywarki/odtwarzacza - ma, DVD-/+RW DL
+ miał przekątną min. ok 13" - ma 14'' 1366/768
+ miał wygodną klawiaturę (m.in. normalnie porozmieszczane klawisze, nie za małe) - standardowa klawiatura, wygodna, nie narzekam

Jest lekki (około 2 kg), nie grzeje się zbytnio, wadą jest dość głośny wentylator.

Niestety, nie wiem, czy jest jeszcze gdzieś oferowany, tam, gdzie go kupiłem, w Komutroniku, juz go nie widzę w ofercie :/
athabus
Jeśli nie jesteś graczem i potrzebujesz laptop do pracy to powiem ci jedno - zainwestuj w serie biznesowe laptopów. Są to serie, które są trochę droższe niż wersje "dla mas", ale na prawdę warto. Ja używam Toshiby Satelite Pro - już nawet nie pamiętam jaki model, bo kupiłem go chyba z 2 lata temu - chyba tecra a11, ale głowy sobie uciąć nie dam. Tu bardzo ważna kwestia - marka nie jest ważna bo toshiba toshibie nie równa. Większość markowych producentów ma laptopy biznesowe w swojej ofercie (celuj w Lenovo lub Toshibe)

Co cenię w laptopach do pracy:
- dobry ekran - najlepiej matowy
- dobra klawiatura (to pojęcie względne - ja lubię klawisze, które chodzą bardzo delikatnie, ale jednocześnie są sztywne i nie ruszają się na boki etc) - dlatego trudno mi kupić laptopa przez sieć ;-)
- klawiatura numeryczna - odkąd mam w laptopie to nie zamieniłbym się na sprzęt bez tej klawiaturki
- obudowa - tak aby się nie rysowała, była z twardego plastiku z solidnymi zawiasami etc. Obudowom lakierowanym mówię stanowczo nie
- reszta to już kwestia tego co w środku - wiadomo im więcej tym lepiej, ale ja z reguły kupuję nowe laptopy w granicach do 3000zł brutto
- cisza - nie lubię jak komputer do pracy hałasuje

Z budżetem 1500zł radziłbym Ci kupić używanego laptopa - pewnie jakiegoś Lenovo. Ostatnio kupiłem używany komputer stacjonarny za 500zł zupełnie nadający się do pracy a nawet starszych gier - jako, że był to właśnie komputer z serii biznesowej to mimo wieku i tak przewyższa o głowę wszystkie składaki. Myślę, że z laptopem będzie podobnie.
mls
Wykraczając (dość znacznie) poza założony budżet od siebie mogę polecić dwie opcje:
- MacBook Pro 13"
- Dell Vostro V131
Drugi oczywiście o połowę tańszy od pierwszego i można go kupić bez systemu. Z drugiej strony MacBook ma lepszy ekran i posiada nagrywarkę. Oba komputery mają podświetlaną klawiaturę, choć w Dellu jest to opcja. Oba komputery posiadają solidną obudowę z aluminium (choć w Dellu sporo jest też plastiku). W razie problemów, Dell ma świetny support w Polsce (Apple nie ma w zasadzie żadnego).
Tak jak napisał przedmówca, celuj w nieco droższe modele i sprawdzonych firm (Apple, Dell, ew. Lenovo). Na początek większy wydatek, ale komfort pracy będzie nieporównywalnie większy i może dzięki temu szybciej się koszty zwrócą wink.gif
abort
Jeśli chcesz coś relatywnie taniego, to mogę polecić Della (modele serii D610 - D630).
Na Allegro uda Ci się kupić D620 nawet za 600PLN, ale z reguły tak tanie laptopy to kastraty - będziesz musiał w niego trochę dołożyć (dysk, RAM). Domyślnie spotykany jest z kartą Intel GMA915 i rozdziałką 1280x800 - ale możesz poszukać z kartą NVidii 1440x900, możliwe są też kombinacje typu Intel 1440x900 czy (rzadziej) NVidia 1280x800, inwestycja w dwie kości 2G (czyli w sumie 4G) to 150-200PLN. Uwaga, dla tego lapka 4G RAM to max.
Dysk - możesz zapakować dowolny 2.5" (D620 ma SATA, d610 tylko ATA). Z innych bajek: w obu WiFi bez standardu "n" (tylko a/b/g - ale w większości przypadków wystarczy). Onboadrd lan: Gigabit. W D620 możliwość zapakowania do lapka karty SIM "do środka", czyli na stałe (WLAN) - ale to chyba raczej nie w PL. W D610 mam DVD-R+CDRW, w D620 DVD-RW.
Realnie rzecz biorą to naprawdę jesteś w stanie zmieścić się w 1500PLN, i jeśli masz podobne wymagania do moich (co niekoniecznie musi być prawdą), to będziesz zadowolony. Zdjęć i opisów w sieci jest mnóstwo - pooglądaj. Jak możesz, podjedź do kogoś kto ma podobnego - przymierz się do klawiatury, bo ze swoich doświadczeń wiem, że tu jest najwięcej przyzwyczajeń (wiadomo).

Z Twoich wymagań mój pracowy D620 nie ma podświetlanej klawiatury (domowy d610 też nie), na baterii D620 pod XP (corpo standard) trzyma do 1.5h (ale corpo standard to F-Secure, który imho nie jest najszczęśliwszym wyborem - ale nasz dział IT ma inne preferencje).
Bateria w D610 nie dźwiga F-Secure, ale i tak trzyma krócej (co mi osobiście niespecjalnie przeszkadza).

Domowo używam starszego D610 z matrycą 1400x1050 (niestety grafika to Intel) z 2G RAM - chwalę sobie.
D620 to Core2Duo, D610 nie.

Z uwag przedmówców: tak, D610/620 mają ekran matowy - ja też to doceniam. Jeszcze odnośnie matryc: w domowym 610 ekran świeci bardziej żółto, w D620 bardziej niebiesko - kwestia temperatury barwowej bieli.

P.S.
Nie pracuję jako programista, ale jednak z tekstem mam wiele do czynienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.