Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przechodzenie na Eclipse - Co zainstalować?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
starach
Cześć,

Coraz bardziej odczuwam potrzebę wykorzystania jednego środowiska programistycznego którego wsparcie społeczności jest nieco lepsze niż w NetBeans. Napotkałem jednak na pewną barierę. Po prostu "nie ogarniam" tych wszystkich pakietów i dodatków.

Potrzebuję wsparcia do następujących technologii.

PHP ( Zend Framework )
HTML + CSS + JS ( jQuery )
C++
Java
Python

Powiedzcie mi proszę co mam zainstalować z repozytorium, bo się trochę w tym milionie pakietów pogubiłem...
Crozin
Instalujesz Eclipse (czy też Eclipse for JEE Developers jeżeli potrzebujesz wsparcia dla JEE), następnie dodatki: PDT (PHP), CDT (C/C++), jeżeli chodzi o Pythona, to na StackOverflow prawdopodobnie jest odpowiedź.
athabus
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś odradzało się instalowanie wsparcia dla wielu rzeczy pod jedną instalację eclipse. Raczej zrób sobie osobną wersję do php (pobierz po prostu przygotowaną paczkę z głównymi składnikami już w pakiecie) i podobnie zrób z innymi wersjami.

Kiedyś próbowałem mieć w jednym Eclipse wszystko i się nie udało ;-)
Speedy
Ściągnij sobie Eclipse for Java Developers. Jeśli chodzi o PDT (PHP Development Tools), to w najnowszej wersji Eclipse już chyba tego nie ma, bo zaniechali supportu. W związku z tym, jeśli chcesz pisać w PHP pod Eclipse, to ściągnij sobie Eclipse w poprzedniej wersji, czyli Helios. Z menu pomocy możesz sobie doinstalować niezbędne oprogramowanie, tj. PDT, narzędzia webowe, etc. Jeśli chodzi o Pythona, to poszukaj w Google informacji pod hasłem PyDev. Jest to plugin do obsługi Pythona. Trzeba dodać do instalatora pakietów dodatkowy wpis i wtedy będziesz mógł sobie doinstalować do Eclipse obsługę Pythona (Ruby chyba też). Jest to plugin developerów środowiska Aptana. Obsługę C++ też możesz zainstalować w klasyczny sposób. Niemniej jednak w tym języku średnio mi się pisze pod Eclipse. Może jest to kwestia przyzwyczajenia. W każdym razie ja do C++ używam pod Windowsem Code Blocks i kompilatora GCC do małych programów. Do jakichś poważniejszych rzeczy polecam MS Visual Studio. Wersja express jest darmowa. Dla studentów jest dodatkowo dostępna wersja professional w ramach programu msdn aa. Kiedyś korzystałem też Borland C++ Builder, ale teraz jest to przeżytek, bo mało kto tego używa, choć uważam, że niektóre kwestie rozwiązali lepiej i sprawniej, niż MS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.