IceManSpy
20.11.2011, 22:25:52
Witam
Mam już napisaną aplikację nazwijmy to desktopową. Teraz pisze aplikację dla wersji mobilnej. Dlatego piszę osobne aplikacje, bo oprócz okrojonego layout są też okrojone funkcje do minimum, ale to nie ważne.
Chcę teraz zrobić przekierowanie jak wejdziemy na domena.pl do subdomeny m.domena.pl . Zrobię to pewno z pliku index.php . Ale często jest tak, że jak przekieruje nas na stronę m.domena.pl to jest możliwość przejścia na pełną wersję, która już nie przekierowuje na okrojoną stronę.
Jak to się robi? Przychodzą mi 2 myśli:
1. Parametr w adresie, który nie przekierowuje (szczerze mówiąc ta opcja odpada)
2. Ustawienie ciasteczka i sprawdzanie, czy istnieje
Są jakieś inne rozwiązania na to?
skowron-line
20.11.2011, 22:37:13
IceManSpy
20.11.2011, 22:56:17
Ok, jak np wejdę w telefonie na domena.pl to przekieruje mnie na m.domena.pl . Ale jednak użytkownik chce korzystać z pełnej wersji strony, wiec klika na Pełna wersja i przekierowuje go na domena.pl . W tym momencie pojawia się problem, bo znowu go przekieruje na m.domena.pl . Jak zablokować to przekierowanie?
skowron-line
20.11.2011, 23:08:31
W tej sytuacji musisz się posiłkować parametrem w adresie.
IceManSpy
20.11.2011, 23:31:41
Trochę kiepskie rozwiązanie, bo aplikacja desktopowa jest zrobiona. Chyba, że da się zrobić to jakimś prostym sposobem w index.php lub Boostrapie ?
A ciasteczka to nie jakieś rozwiązanie? Byłoby chyba proste. W wersji mobile klikam na Pełna wersja, przenosi np do pliku setcookie.php w domena.pl , ustawiam ciasteczko, robię redirect do index.php, gdzie w nim sprawdzam, czy ciasteczko jest ustawione. Jak tak to nie przenoś do m.domena.pl .
buliq
21.11.2011, 00:19:11
Najprościej chyba ciasteczkiem, ale czy przekazanie parametru w adresie i później ustawienie sesji, przekierowanie na adres bez parametru nie będzie bardziej uniwersalne?
IceManSpy
21.11.2011, 09:57:30
Nie ma różnicy czy to jest ciasteczko czy sesja. Te dane nie są niebezpieczne, to tylko informacja, aby nie robić redirect
snapshot
21.11.2011, 10:00:16
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.