Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Jak wydobyc segment z url?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
jacobson
Witam, tak jak w temacie... w jaki sposob w zend framework wydobyc segment ktory chcemy z url ?
wiem ze w CI jest cos takiego jak $this->url->segment(i) czy jest cos podobnego w ZF ?

pozdrawiam
darko
Wszystko jesteś w stanie wyciągnąć z Zend_Controller_Request_Http tylko nie ma tutaj numeracji, jak w CI a następująca kolejność:
baseUrl()
getModuleName()
getControllerName()
getActionName()

Do pozostałych parametrów dostaniesz się już zwyczajnie poprzez nazwy parametrów (np. getPost('user'));
jacobson
a wlasnie nie do konca rozumiem tego dostawania sie do parametrow ... jak mam strone www.mojastrona.pl/mojastrona1/parametr (mam ustawiony route z mojejstrony1 do kontrolera mojastrona i akcji "1") i jakos do zmiennej sciagnac element segmentu url "parametr". Nie mam go w zaden sposob okreslonego przeciez (jezeli dobrze mi sie wydaje). Nie mam zmiennych $_GET.
darko
Pokaż ten routing. Skąd chcesz dostać się do tych parametrów (z templatu widoku, kontrolera czy modelu ?)
jacobson
  1. resources.router.routes.authorization.route = "authorization"
  2. resources.router.routes.authorization.defaults.controller = "auth"
  3. resources.router.routes.authorization.defaults.action = "process"

taki przyklad - prosty routing. Wszystkie wygladaja tak samo. Chcialem przekierowac akcje formularza wpisujac action="authorization" zeby przekierowalo do akcji process kontrolera auth.

a ogolnie to na stronie mam strony login i register. I teraz chce fragment widoku ustawic w zaleznosci od tego jaka strona jest otwarta i do tego chcialem wykorzystac segment URL jezeli otwarty jest segment register to zeby nie wyswietlal sie fragment logowania na stronie itp.
darko
Z routingu nie pomogę, w każdym razie możesz wydostać bieżącą akcję z urla:
  1. $front = Zend_Controller_Front::getInstance();
  2. $controllerName = $front->getRequest()->getControllerName();
tvister
Jeżeli chodzi o przekierowanie do innej akcji to jest metoda kontrolera Zend_Action - _forward .
Janusz1200
W kontrolerze
$this->_getParam('parameter');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.