Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse problem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
adibak20
Witam,

Mam takie pytanie, programuje w php sobie, też praca z FW, robię różne projekty, narazie do mgr, do pracy, do nauki.

Ostatnio mam problem taki że jak dodaje do projektu jakieś biblioteki, czy także otwieram pliki z dużą zawartością kodu to eclipse się mi przywiesza, Już próbowałem Eclipse Helios, Indiego i to samo, jak sobie z tym poradzić ? Jakieś porady ?

Pozdrawiam
Adibak
athabus
A na jakim komputerze pracujesz, bo Eclipse swoje wymagania ma. Mi na laptopie core duo z 1gb ramu lubił "przyciąć" przy większych plikach.
Spróbuj też wyczyścić cache przy rozruchu - może pomoże.
vokiel
Domyślnie config dla Eclipse jest bardzo ubogi w przydział pamięci RAM, możesz przydzielić więcej ramu, będzie znośniej działać (tyle, że bardziej przymuli system).
Speedy
Ja nie mam zbyt szybkiego komputera i Eclipse zamula mi tylko podczas długiego uruchamiania się i podczas otwierania projektu lub otwierania pliku za pierwszym razem po uruchomieniu. Jak Eclipse już wszystko zainicjuje, zaallokuje pamięć, etc., to chodzi normalnie. Czasami zmula mi podpowiadanie składni podczas pisania w Javie, jeśli jakaś klasa ma mnóstwo metod. W PHP raczej nie ma tego problemu, bo podpowiada mi tylko metody, które sam napiszę, albo te wbudowane w pojedynczą klasę w wybranym Frameworku, a nie ma tego strasznie dużo.
darko
Przede wszystkim zrób trzy rzeczy:

1) zmodyfikuj eclipse.ini, przykład:
--launcher.XXMaxPermSize
256m
-product
org.eclipse.epp.package.php.product
-vmargs
-Xms256m
-Xmx1024m
-XX:MaxPermSize=256m

(wartości zależne od posiadanego sprzętu, głównie od ilości dostępnej pamięci ram)

2) wyłącz automatyczne budowanie projektów

3) ustaw w miarę możliwości na jak najnowszą maszynę wirtualną w configu
-Dosgi.requiredJavaVersion=1.6
-vm C:\Java\JDK\1.6\bin\javaw.exe

(oczywiście ścieżkę dostosuj)

4) wyłącz mylin tasks i odinstaluj wszystkie niepotrzebne wtyczki, z których nie korzystasz

http://stackoverflow.com/questions/316265/...peed-up-eclipse
http://stackoverflow.com/questions/142357/...ngs-for-eclipse
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.