Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komórka tabeli jako link
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
radziopoke
Stworzyłem tabelę 9, 9 która w komórkach nie posiada żadnych zawartości za to kolor tła komórki może być różny. Przykładowo wyświetlona tabela wygląda tak:

teraz za pomocą javascript zaprogramowałem za pomocą onclick by wskazywało mi pozycję każdej z komórek w osobnym divie. Ale to mało ważne, gdyż jak ktoś wyłączy javascript takie coś nie zadziała.
I tu rodzi się moje pytanie: Czy można w jaki kolwiek sposób (oprócz javascript) zaprogramować tak komórkę tabeli by odnosiła się do odpowiedniej strony.

próbowałem ()
  1. <a href="jakas_strona"><td class="blue"></td></a> ...</tr>
  2. ...

ale oczywiście nie działa.
Nie chcę by co kolwiek znajdywało się w komórkach tabeli oprócz wyświetlanego koloru za pomocą atrybutu tła.
binprogrammer
a Może być przeźroczysty obrazek?
Trzeba również używać tych najprostszych sposobów smile.gif
by_ikar
  1. <td>
  2. <a href="jakas_strona" style="display:block;width:100%;height:100%;></a>
  3. </td>
toaspzoo
jeżeli tabelę generujesz za pom. php, to w pęli nadaj im id, po czym na komorce

onclick="pokaz($licznik_php)"

function pokaz(id)
{
alert("id to"+id);
}

oczywiście to jest skrótowo, wstaw to w odp. tagi itp.
radziopoke
Obrazek przezroczysty ciekawy pomysł, ale o wiele lepszym rozwiązaniem było rozwiązanie, które podał by_ikar. Ciekawy pomysł by z linka dać jako blok dlatego też skorzystałem najpierw z tego pomysłu. Miałem początkowe problemy bo zapomniałeś cudzysłowia zamykającego styl ale w końcu na to wpadłem smile.gif

rada toaspzoo całkowicie nie użyteczna gdyż jak mówiłem ma się to odbywać bez javascript.

Ale dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź smile.gif
toaspzoo
bez javascriptu teraz nic nie istnieje. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.