phpion
12.12.2011, 13:17:49
Witam,
przymierzam się do stworzenia widgetu, który możnaby umieścić na swojej stronie internetowej. Mam jednak problem: nie bardzo wiem jak ugryźć "pamiętanie" wpisanych danych na różnych stronach. Przykładowo: widget ma umożliwiać wpisanie swojego imienia. Ma być również możliwość zapamiętania wpisanego imienia. Widget ten jest uruchomiony na stronie x.pl, ale chciałbym by również jego osadzenie na y.pl (kompletnie niezależna strona) również pozwalało na dostęp do danych podanych na x.pl. Jak to ugryźć? Chodzi o coś takiego jak widgety Facebooka - niezależnie od tego gdzie są osadzone zawsze wiedzą, że ja to ja

Zastanawiam się czy taki widget osadzić jako JS czy jako iframe.
Z góry dzięki za pomysły,
pion
Niktoś
12.12.2011, 14:38:33
Przychodzi mi jedynie na myśl cookies,albo xml,albo baza danych(clustering)w schemacie tzw. webgarding,ale wtedy byś musiał dane serializować i oraz zapisywać sesje do bazy .
Wookieb ,jest szpecem od baz to może Tobie ,pomoże dostroić.Ja tego u siebie nie robiłem,obiło mi się to wszystko o oczy przy robieniu klasy do serializowania.
by_ikar
12.12.2011, 15:20:52
Żeby tego użyszkodnika jakoś identyfikować musiałbyś skorzystać z ciastek, a żeby jakoś te ciastka wykorzystać na różnych stronach, to bez ramki się nie obejdzie. Zresztą fb/g+ korzystają z ramek + js, inaczej póki co nie wiem jak można coś takiego zrobić.
Niktoś
12.12.2011, 15:25:49
Jak już mówiłem da rady zrobić by różne hostingi korzystały z jednej bazy,tylko trzeba serializować sesje i zapisać do bazy.
Tu jest pierwszy ,lepszy artykuł:
http://gagor.pl/2011/08/klastrowanie-sesji-php-z-memcached/pewnie by się znalazło więcej takich i bardziej rozbudowane.
by_ikar
12.12.2011, 15:34:25
O, przypomniałem sobie o flashu jeszcze. Istnieją przecież jakieś gotowe dodatki na strony, dla początkujących, że można sobie wrzucić jakiś czat, czy tam shoutboxa. Zależy od tego co ten widget ma robić. Jak coś na wzór tego co fb/g+ robi to ino tylko ramkę + js widzę. Udostępnianie bazy itp to może i też jest wyjście, ale który "łebmajster" będzie miał o tym pojęcie?
Niktoś
12.12.2011, 15:38:57
Nom w przypadku php ,jest z tym sporo zabawy,bo trzeba zaimplementować własny mechanizm sesji i zapisywać go do bazy.W Net# to jest 2 kliknięcia myszką i sesja zapisuje się do bazy danych.
Najłatwiejszym sposobem ,byłoby chyba tutaj zabawa z cookies,lecz lepszym rozwiązaniem byłby włąśnie zapis do db,tylko mnóstwo roboty przy tym.
phpion
13.12.2011, 08:07:09
Dzięki Wam za wypowiedzi. Finalnie prawdopodobnie skorzystam z iframe i cookie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.