Witam!
Szukam jakiegoś sposoby aby stworzyć menu, które będzie "pływać" i będzie oddzielone z góry i z dołu.
Aktualnie używam fixed, ale najeżdża na belkę na samym dole strony gdy zjedziemy na sam dół a chciałbym aby zostawał przed tą belką. Jak to oddzielić?
W skryptach js możemy okreslić jedynie pozycję z góry bądź z dołu..
krowal
6.01.2012, 08:42:44
Dolnej belce, która jest zasłaniana przez pływające menu daj styl:
margin-bottom:[wysokość menu]px
Nie działa. Dodam, że menu zrobione jako fixed bez js. MOże jakaś podpowiedź czy jest jakiś js co w ograniczeniu między dwoma blokami div pozwala na poruszania się menu ?
ShadowD
9.01.2012, 21:18:23
Look tutaj w kod -
http://cmsss.pl/beta rozwiń menu o nazwie "test" jest właśnie na potrzeby testów wyłączenie przewijania, raczej bez js się nie powiedzie.
*Do władzy: wiem, że dziś daję drugi raz link do swojej strony, ale co ja poradzę że są na niej rozwiązania których innch szukają, to nie jest spam! :-)
ShadowD chodzi mi o coś podobnego.. Zastanawiam się jak to zrobić...
ShadowD
9.01.2012, 22:15:51
Hmm, masz gotowy przykład i to bez żadnych, dosłownie żadnych udziwnień - może czas odpalić źródło (jak już firebug'a nie masz) i sprawdzić jak to jest zorbione?
Wszystko polega na obliczaniu wysokości elementów, jeśli górny margin + wysokość menu jest większy niż wysokość strony (w rozumieniu części strony w jakiej obrębie przesuwa się menu [u mnie cały blok newsów]) usuwasz position:fixed i dajes na stałe top równy wysokości strony (w poprzednim nawiasie wyjaśnieone) - wysokość menu. To nie jest trudne, a jQ ma wszystko funkcje ładnie opakowane, nie chcę już wspominać o gotowcu w linku który podałem, wystarczy zmienić tylko id i klasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.