Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja danych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
slaug
Cześć!

Poszukuję funkcji sprawdzających dane. Dokładniej chodzi mi o dwie, które w php wyglądają, tak:

is_string()
is_int()

Z góry dzięki.
marlowe
Z informacji na tej stronie wynikałoby że istnieją funkcje isString() i isNumber() ale mnie to coś nie chce działać...
Pozdrawiam.
Bartek
slaug
Niestety mi również to zadziałać nie chce. Próbowałem też z typeof, ale i to nie działa (albo coś źle robię). Jeśłi ktoś zajmował się sprawdzaniem danych pod względem łańcucha i integera bardzo proszę o pomoc.
Paul
Co do in_number, is_string i is_integer to sprawdzilem to w ksiazce i znalazlem nie wbudowana, gotowa funkcje is_number i is_integer... Moze jest to dolaczane w jakis biblotekach dlatego o tym pisza...

Mysle, ze zamiast tego mozna uzyc:
  • !isNaN() - liczba
  • isNaN() - cokolwiek innego, ale jesli to wpisuje user, czy w niektorych przypadkach mozna przyjac, ze to string
slaug
Nie jestem do końca przekonany do funkcji isNan, ale faktem jest, że działa, za co bardzo dziękuje.

Jutro (a w zasadzie dzisiaj) rzuce okiem do książki w empiku. Jak znajdę coś ciekawego to dam znać.

Btw: tak to jest jak czasem trzeba użyć języka, którego się nie uczyło sad.gif

Byłem, sprawdziłem i o to co wyczytałem.
isNaN sprawdza generalnie czy liczba jest skończona (w przypadku stringu false) i choć działa to jej używanie wydaje mi się troche niepewne. Natomiast dostarczona jest funkcja isNumeric() która konkretnie sprawdza czy coś jest liczbą czy nie.

pozdr.
Daniel
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.