sweter
27.01.2012, 09:55:31
Witam,
muszę zakupić laptopa do 2000zł. Główne cechy, którymi kierowałem się przy wyborze to:
- długi czas pracy na baterii
- brak systemu - ko
rzystam z Linuxa
- wygodna klawiatura
Znalazłem dwa, prawie identyczne laptopy:
1.
http://www.vobis.pl/oferta/notebooki_i_tab...4330s_13_3.aspx2.
http://www.x-kom.pl/p/71139-notebook-lapto...d-rw-braz.html#Na korzyść Asusa przemawia 4GB RAM'u, 500 GB HDD no i niższa cena. Za to po stronie HP'ka stoi marka, choć nie wiem, czy powinienem się nią kierować...
W obu maszynach proceor jest identyczny: Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB cache). Do tej pory uzywałem dwurdzeniowego AMD Athlona 2,1 Ghz (dodatkowej specyfikacji nie pamiętam - starego laptopa kupiłem prawie 3 lata temu). Jak myślicie: poczuję różnicę na Intelu? Wzrost wydajności? Często będę używał Blendera, Eclipsa no i przeglądarki włączonych jednocześnie - Intelek pociągnie to wszystko?
Proszę o pomoc w wyborze. Co było by bardziej opłacalne? Asus, czy HP? Mnie osobiście ciągnie do Asusa, ale już nie wiem, czy nie powinienem kupić HP. Jak uważacie, co będzie lepsze?
Pozdrawiam
Sephirus
27.01.2012, 10:06:11
Ja osobiście polecam Asusa - dużo bardziej opłacalny od HP (bez dwóch zdań).
Najważniejsza jednak jest klawiatura jakby nie patrzeć i pamięć ram - to drugie Asus spełnia a pierwsze trzeba zobaczyć na własne oczy

Ja dużą wagę kładę na ułożenie klawiszy takich jak end/home itp na klawiaturze i na fakt czy posiada klawiaturę numeryczną - to też się przydaje

Ale żeby była numeryczna laptop musi być co najmniej 15 cali jak nie więcej

Nie ma co kombinować

100% Na ASUS!
Wykrywacz
27.01.2012, 10:54:56
Różnica jest w wykończeniu za 2 lata Asus będzie wyglądał jak pudło po pizzy z psującym się napędem i usb które nie koniecznie styka jak u nówki, a hp nadal jak hp. Osobiście jw. kierował bym się klawiaturą, chyba że planujesz używać tego kompa dłużej niż 2-3 lata w tedy Hp.
Btw. Nie było już 1000000 takich samych tematów do których prościej jest dokleić się niż tworzyć nowy?
Ad. Przepraszam teraz zaważyłem że doszło do czystek wśród tematów.
thek
27.01.2012, 12:08:08
Ogólnie HP się chwali parametrami i ilością dodatków, ale nie mówi o najczęstszym "koszcie" tego. Laptop się grzeje mocno to raz, a dwa że odbywa się to dużym kosztem komfortu w postaci głośności całego urządzenia. Chcesz cichego i w miarę chłodnego lapka? Zapomnij o HP. O serwisie HP w Polsce wystarczająco historii krąży i na to też bym zwrócił uwagę. Ja bym zaryzykował wydać nieco więcej kasy i skoro już mamy blendera to pomyślałbym o jakiejś karcie ze stajni nVidii.
Ja przykładowo dałem ciutkę więcej ale wybrałem inny model ze stajni ASUSa ->
K53SV i jedyne minusy na razie to umiejscowienie gniazda LAN i zasilania (używasz WiFi i przestaje to być problemem) oraz napęd optyczny (trudno kliknąć w przycisk oraz głośność jego pracy gdy wskoczy na obroty). Ja mam wersję i5-2410 z 6GB RAM i w porównaniu do starego lapka po prostu wymiata, a nawet lepiej się spisuje niż stacjonarny żony. Jest naprawdę cichy i chłodny nawet po wielu godzinach pracy. Tylko uwaga na odprowadzanie ciepła

Obok wylotu powietrza można śmiało sobie dłonie ogrzewać

Draństwo tamtędy dużo go odprowadza, ale dzięki temu reszta jest na tyle chłodna, że nie czuje się ciepła nawet po długim i ciągłym użytkowaniu. Bez problemu można go trzymać na nogach nawet gdy jest mocno obciążony. Nie oparzy
uupah5
27.01.2012, 15:02:54
wziąłbym asusa, ale dorzucił kasy do 8MB RAMu (zmieścisz się w 2000 z leciutkim hakiem)
jeśli linux z gnome/kde to okienka jednak trochę zjedzą pamięci. do tego zasobożerny webbrowser / mailbrowser / środowisko do programowania, ew jakiś virtualbox i nagle się okazuje, że 4GB to akurat.. dość.
2GB będą absolutnie niewystarczające.
u mnie w tej chwili ff + thunderbird to 800MB a to nie jest rekordowy wyczyn tej dwójki;)
melkorm
27.01.2012, 15:23:31
@thek dobrze prawi, sam mam Paviliona: grzeje się, kopie prądem (wtf?), hałasuje jak odrzutowiec - ogólnie nie polecam z całego serca, na tą chwilę ratuje mnie to że jest używany jako jednostka i podpinam tylko klawiaturę/myszkę/monitor i tyle.
phpion
27.01.2012, 15:34:47
@melkorm:
Też używam lapka jak stacjonarki

@sweter:
Posiadam HP ProBooka tylko w nieco mocniejszej konfiguracji. Co mogę powiedzieć: generalnie same plusy poza:
1. Wentylator chodzi praktycznie cały czas (cicho bo cicho, ale jednak).
2. Prawa strona klawiatury ugina się i hałasuje podczas pisania (to wpienia).
Wcześniej przez dobre 5 lat intensywnie używałem HP 510. Wentylator też chodził dużo częściej niż w kompie żony (Asus), ale przez ten czas służył mi bez żadnego problemu. Gdyby nie zbyt mała moc to dalej bym go używał. Przez te lata dostał nieźle w kość (jak na lapka) - co najmniej 8h pracy dziennie non stop. Właśnie z tego powodu przy zakupie nowego lapka zaufałem HP.
Aha, kupując lapka zwróć uwagę na jego wykonanie. Ja szukałem takiego, który nie będzie się palcował. Przed HP 510 miałem chwilowo Fujitsu Siemens i po pracy zostawały na nim paluchy. Nie wspomnę już o Pavilionach czy innych lapkach z "fortepianowym" lakierem. Jeśli nie chcesz co chwila latać ze ściereczką to uważaj na wykonanie. Ten ProBook ma obudowę aluminiową (albo a'la aluminiową - nie znam się) i żadne ślady na nim nie zostają.
Wykrywacz
27.01.2012, 17:01:13
Przesadzacie z tymi pavilonami i palcowaniem, jak się go nie czyści z odcisków to po 2 tygodniach nie widać że są na nim jakieś odciski... Ale poza tym polecam povilona na zimne wieczory, ja z moim bez maty z wentylatorem do łóżka nie wchodzę. Ale to jest jedyny jego minus który matą jest niwelowany poza tym to genialny komp który po 2,5 roku działa jak nówka pracując powyżej 10h dziennie. Wcześniej miałem asusy i minusem jest jego wykonania, pękająca obudowa, rąbiące się gnizado zasilania, powycierany lakier, przestające stykać złącza usb, a i po roku wył równie jak mój pavilon i grzał się prawie tak samo niemiłosiernie.
greg369
27.01.2012, 17:17:25
Hej.
Też podchodzę do nowego laptopa i upatrzyłem sobie coś z Lenowo:
http://sklep.sferis.pl/produkt/41920-lenov...gb-wf-w7hp.htmlTylko nie jestem do końca czy procesor Core i5 z 4GB ramu jest opłacalne. Wychodzi że oszdzadzając kilkaset można znaleść coś oparte o Core i3 ale za to w większą ilością RAMu.
Jak sądzicie i5/4GB vs i3/6+GB?
thek
27.01.2012, 19:10:09
Ty masz w zamierzeniach Blendera, więc sugerowałbym iść w RAM (obróbka grafiki jednak potrafi zjeść RAM). Zaznaczam jednak, że z tego co wiem, i5 lepiej obsługuje instrukcje multimedialne. Ale jak jest z wsparciem czegoś innego to niestety nie wiem, bo aż tak nie wnikałem co innego poza taktowaniem. Na pewno warto zwrócić uwagę na "pokolenie" procka. Te z Sandy bridge są mocno wydajniejsze niż poprzednia generacja.
sweter
31.01.2012, 12:34:42
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Jednak się chyba zainteresuje Asusem. Tylko ciekawi mnie wydajność procesora - obecnie mam dwurdzeniowego AMD Turion X2 64 2,1 GHz. Czy mój obecny procesor ma mniejszą/większą/taką samą wydajność?
erix
31.01.2012, 12:42:03
AMD w lapkach nie służy za bardzo, niestety...
I uwzględnij fakt, że jeśli się porywasz z kompem z kartami ATI zintegrowanymi, to automatycznie pożegnaj się z częścią RAM, na którą nie masz wpływu. ZTCW, to w przypadku nVidii można to jakoś regulować; mam HD3200 i z 4 GiB RAM co najmniej 1 GiB idzie w próżnię. Znaczy, dla karty. I tego się nie da wyregulować.
sweter
31.01.2012, 15:16:39
Hmm..., a co powiecie o tych laptopach? Ktoś z Was używa podobnych modeli/konfiguracji?
1.
http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570-2x1-5...2075411782.html2.
http://allegro.pl/laptop-acer-as5749z-b960...2091951009.html3.
http://allegro.pl/dell-d630-2x2-0ghz-1-80-...2076112009.htmlA tak w ogóle: wie ktoś z Was ile płaci się za OS'a OEM, który jest dołączony do komputera? 200-300zł?
marekge
1.02.2012, 12:50:48
1. Jak prawią koledzy wyżej 4 GB ramu to za mało. Niestety codziennie mi to dokucza ;-) Wystarczą dwa odpalone środowiska, 4 przeglądarki i już po ramie ;-)
2. Zastanów sie nad rozdzielczością. Przy 1366 x 768 powierzchni roboczej jest zdecydowanie za mało przy dużych projektach.
toaspzoo
1.02.2012, 13:04:35
Cytat
wziąłbym asusa, ale dorzucił kasy do 8MB RAMu (zmieścisz się w 2000 z leciutkim hakiem)
Mmm, to zaszaleje na 8MB ram'u, tylko w budżecie może się nie zmieścić
Erix... Co do nVidii to zależy od karty

Teraz dużo ma swoją własną VRAM. Ja przykładowo w swoim lapku mam GT540M a dodatkowo lapek i5 ma wbudowany HD3000 i sobie w zależności od potrzeb przełącza, przez co nie żre tak baterii gdy nie mam odpalonej aplikacji z dużym zapotrzebowaniem na grafikę. Do tego 6GB RAM i mam spokój na jakiś czas z upgradem konfiguracji. Od razu informuję tu autora - nie leć na karty 2GB VRAM bo to niepotrzebne. Musiałbyś używać aplikacji, która ostro z wielkimi bitmapami jedzie by to wykorzystać. Na chwilę obecną niemal nic tego dodatkowego VRAM nie wykorzysta, więc 1GB w zupełności wystarczy.
Cytat
a dodatkowo lapek i5 ma wbudowany HD3000 i sobie w zależności od potrzeb przełącza
Mówię o HyperMemory, który tylko irytuje. A nie masz na niego w ogóle wpływu.
sweter
3.02.2012, 19:37:38
Kurczę, dzisiaj zamierzałem zamówić w X-kopie Asusa, a tu się okazało, że im się w magazynach skończył...
Niestety na Allegro i w innych sklepach też jego nie mogę znaleźć :/
No więc rozglądam się za czymś innym i natrafiłem na
http://allegro.pl/asus-a53sc-k53sc-b950-8g...2095618714.html.
Miło, że ma 8GB RAM'u i klawiaturę numeryczną

Ale jak byście możliwe osiągnięcia procesora? Znalazłem porównanie mojego obecnego procesora z Intelem, który jest zamontowany w tym laptopie -
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html. Mój AMD ma 266. pozycję, a Intel 124. Według tych statystyki Intel jest ok 30% szybszy. Jak podejść do tych danych? Naprawdę nowy sprzęt może być o 1/3 szybszy?
prowseed
4.02.2012, 22:17:16
Ja tylko dodam, ze fajnie jest pojsc do salonu przed wybraniem laptopa i popisac sobie na nim chwilke.
Mowie Ci, czasem jeden glupi przycisk dziwnie umieszczony moze niezle denerwowac. Poza tym klawisze tez sa czasem 0.8 albo 0.9 przez co jesli bedziesz jednoczesnie ( w sensie- w krotkich odstepach czasu ) pisal na pelnej klawiaturze i na malej laptopkowej, to... No, ciezko jest sie przyzwyczaic do takiego dualizmu. Firmy zazwyczaj stosuja te same klawiatury do wielu modeli, wiec nie musisz koniecznie pisac na swoim.
//EDIT
@up
moze byc

Nie tylko suchy opis hardware ma wplyw na szybkosc, ale rowniez architektura jego wykonania i polaczenia, to takie rzeczy o ktorych sie nie pisze, ale sa.
sweter
7.02.2012, 17:23:25
OK, wielkie dzięki za wszystkie opinie i rady.
Zdecydowałem sie na zakup tego Della:
http://www.x-kom.pl/p/74229-notebook-lapto...500-dvd-rw.html.
Jutro idę do sklepu go sobie obejrzeć i najpewniej go kupię
marekge
8.02.2012, 12:04:05
Gdyby nie rozdzielczość.... może chociaż NBD Ci to zrekompensuje :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.