Wiem, że temat był już wałkowany 1001 razy, ale zamiast ogólnych dyskusji może jak zadam bardziej konkretne pytanie, to ktoś konkretniej doradzi.
Do tej pory używałem notepada ++ i do większości prostych projektów wystarczył w zupłności. Teraz jednak robię coraz większe projekty i zaczyna mi to być mało. Konkretnie w notepadzie brakuje mi wsparcia dla documentera i automatycznych podpowiedzi z tego wziętych.
Sprawdzałem netbeans i eclipse, jednak oba te systemy strasznie zamulają, a komputer nie jest już najnowszy i gdy w netbeansie mam czekać na jego reakcję po kilka sekund nie wiedząc, czy nie ma, czy po prostu myśli, to mnie nerwy biorą

Na razie po 2 dniach testów 2 edytory mi się spodobały - jeden to radphp (dawniej delphi for php), drugi to phpdesigner. Z tym pierwszym jest ten problem, że jest bardzo drogi przez milion funkcji, z których korzystał nie będę (całe tytułowe RAD). PHP Designer wstępnie by mi odpowiadał, ale może ktoś mi doradzi coś podobnego, może nawet darmowego? Funkcje, które muszę mieć, to:
- Oczywiście kolorowanie składni
- Podpowiedzi nazw i parametrów funkcji
- wsparcie dla documentera lub czegoś podobnego
- mile widziana obsługa FTP, ale bez niej jakoś przeżyję
- mile widziany jakiś plugin czy funkcja do układania kodu (głównie o wcięcia chodzi)
- mile widziana niska cena lub nawet darmowy program