Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mac mini dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
mkopytko
Witam wszystkich,

chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat Mac'a Mini (dokładniej tego: http://www.ispot.com.pl/Apple_Mac_mini_23G...el_p37376.html) jako komputera dla programisty webowego (głównie PHP, czasami inne jezyki).

Czy ktoś używa takiego Mac'a ? ewentualnie maca o podobnych parametrach ?

Jako IDE używam Aptany i obawiam się o 2 GB RAMu w tym macu a budżet jest ograniczony.
Theqos
Masz rację, 2GB to zdecydowanie za mało, szczególnie z Lionem, Aptaną i intelowską grafiką bez własnej pamięci. Poza tym to jest spoko. Tylko, że za taką cenę to można mieć wypas PC wink.gif
mkopytko
Ale nie można mieć Liona smile.gif

P.S. A używasz może osobiście Maca do pracy ?
Wykrywacz
Ja używałem i szczerze odradzam. A do phpowiania polecam ubuntu. I odpowiadając czemu, bo ios jest jak wszystko appla dostosowane tylko i wyłącznie do pracy z własnym softem. I jak sam system ogólnie jest fajny i ma bajery tak akurat do pracy nadaje się najmniej.
Theqos
Cytat(mkopytko @ 12.03.2012, 13:05:50 ) *
P.S. A używasz może osobiście Maca do pracy ?

Tak, tylko że czterordzeniowca z 8GB ramu. Te najtańsze Maci mini to bardziej do przeglądania internetu są wink.gif Na Linuksie miałem 2GB ramu i był problem, żeby w Eclipsie (Aptana jest na Eclipsie, nie?) otworzyć 3 średnie projekty. I to nie na jakimś Ubuntu, tylko wykastrowanym Debianie.

Co do pracy to jest ok, masz uniksową konsolę więc nie wiem gdzie Wykrywacz widzi problem. Jak potrzebuję "Ubuntu" to jest coś takiego jak maszyna wirtualna wink.gif Ale z ograniczonym budżetem, za te 2700 to możesz kupić PC z 8x szybszym prockiem, 4x więcej ramu i SSD. I będzie ci się szybciej pracować na Ubuntu pod maszyną wirtualną na Windowsie, niż na macu mini. IMHO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.