Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [java script] sprawdzenie checkboxów i wysłanie statusu do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
php22
Witam, mam taki oto formularz:
  1. <form name="formularz" action="akcja.php" method="post">
  2. <input id="id_input" name="name1" type="checkbox" value="y" onclick='checkedAll(this.parentNode.parentNode.id);'> <b>Input1:</b>
  3. <input id="id_input" name="name2" type="checkbox" value="y" onclick='checkedAll(this.parentNode.parentNode.id);'> <b>Input2:</b>
  4. <input id="id_input" name="name3" type="checkbox" value="y" onclick='checkedAll(this.parentNode.parentNode.id);'> <b>Input3:</b>
  5. <input id="id_input" name="name4" type="checkbox" value="y" onclick='checkedAll(this.parentNode.parentNode.id);'> <b>Input4:</b>
  6. ...
  7. <input type="button" name="zapisz_schemat" onClick="save_checkboxes_status()" value="Zapisz schemat"><br />
  8. <input type="submit" value="Pokaz zanzaczone">
  9. </form>

Inputy różnią się wartością name.
Jak za pomocą funkcji java script po kliknięciu w button "Zapisz schemat" zapisać schemat checkboxów do bazy mysql. Drugim przyciskiem chciałbym wczytać wybrany schemat. Macie jakieś rady?
Proszę o pomoc.
skowron-line
Schemat czyli co questionmark.gif Jeżeli chcesz zapisać ktore checkboxy zostały zaznaczone a które nie to
  1. echo '<pre>';
  2. var_dump($_POST);

to Cię nakieruje na rozwiązanie.
php22
Schemat czyli zapisanie właśnie, które checkboxy są zaznaczone a które nie i możliwość wczytania takiego "schematu".

Znalazłem taki kod w js:
  1. var checkBox = document.getElementById("id_input");
  2. checkBoxValue = checkBox.checked;
  3. alert(checkBoxValue);

Jak teraz zapisać otrzymaną wartość do bazy danych?
skowron-line
A nie możesz tego po stronie PHP -a zrobić questionmark.gif $_POST pokaże Ci które checkboxy zostały zaznaczone a które nie.
php22
Mogę tylko czy będę mógł później mieć listę moich schematów(zaznaczeń checkboxów) np w drop-down list i wczytywać bez problemu taki schematy?
Za pomocą php mam zagnieździć drugi formularz w tym który już mam?
skowron-line
Będziesz mógł.
kamil4u
Cytat
Za pomocą php mam zagnieździć drugi formularz w tym który już mam?

Nie. Robisz 2 przyciski: <input type="submit">, którym nadajesz name. Teraz w PHP możesz użyć takiego kodu:
  1. <?php
  2. //....
  3. if( isset($_POST['name1']) ){
  4. //wykonuje się akcja 1
  5. } else if( isset($_POST['name1']) ){
  6. //wykonuje się akcja 2
  7. }
  8. //....
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.