Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dobry Laptop
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Sasuke Uchiha
Witam, od kilku dni noszę się z zamiarem kupna laptopa niestety pomiędzy firmami są dość spore różnice cenowe i nie mogę się zdecydować... Od laptopa oczekuje długiej pracy na bateri czyli minimum 4-5 godzin pracy a nie czuwania! Wielkość matrycy też jest ważna minimum 15.6 cala oraz koniecznie musi być ona matowa. Nie ukrywam że w podrózy oprócz internetu chciałbym odpalić na nim jakąś nowszą grę typu Starcraft 2 dla tego uważam że procek i3 oraz grafika dedykowana to podstawa. Niestety waham się pomiędzy wieloma typami gdyż np Acer o takich parametrach kosztuje nawet 1700 zł a Toshiba czy Lenovo już 2300 +/- Tak więc wstawiam tutaj link do Acerka który mnie interesuje może powiecie mi coś więcej na jego temat lub ewentualnie polecicie coś innego w rozsądnej cenie tylko z góry uprzedzam że żadne hp, szajsungi itp nie wchodzą w grę.

Link do lapka
thek
Jeśli za laptop o takich parametrach chcesz zapłacić poniżej 2000 pln, to możesz sobie coś takiego między bajki włożyć. Poza tym... Chcesz testów? To wersja tego lapka z prockiem i5 pod obciążeniem pracuje 1.5h.. 5 to ma jedynie gdy go zostawisz w spokoju wink.gif
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-...TG.35955.0.html
Większość plusów i minusów pewnie się pokrywa. Poza tym nie widziałem jeszcze laptopa zdolnego do pracy pod obciążeniem dłużej niż 2h... Te 4-5h to może Ci się uda wyciągnąć na zapasowej baterii, ale nie jednej. I wtedy obie do zera zjedziesz. Inna sprawa... i370M to pierwsza generacja tego typu procków i jest zagrywką marketingową. To nie są te same. Jeszcze inna rzecz to zwróć uwagę na system operacyjny... Masz zainstalowanego w tym lapie Linuxa, tak więc jeśli chcesz win7, dolicz jeszcze koszt tego systemu do ceny. Bez minimum 2500-3000 za takie parametry nawet nie podchodź.
Sasuke Uchiha
Miałem okazję dziś się nim pobawić i wysłuchać opini kogoś kto go posiada... i powiem tak spokojnie trzyma 4 godziny siedzenia na necie! Dodatkowo można na nim pograć spokojnie w takie gry jak starcraft 2 itp na low detalach. Tak więc kupuje sleep.gif baaasmiley.gif
thek
Siedzenie na necie i korzystanie intensywne z neta to dwie różne rzeczy. Wystarczy, że łapniesz więcej zakładek, przywali się więcej flasha i zjedzie Ci baterię ładnie smile.gif Na pewno 4h nie wyciągniesz. Wątpię, że nie zejdziesz do poniżej 3 około. A mam jako porównanie mocniejszą niż podana przez Ciebie konfiguracja (poza dyskiem... mam 5600RPM). Konkretnie ten http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asuso...GB.51170.0.html, wersja z 1GB grafiką, tyle że 6GB RAM, a nie 4 jak w recenzji. A to już najnowsza generacja i5 i lepiej zarządza baterią oraz ogólnie prądem gdy się patrzy na testy. No i nie licz na baterii w S2 długiej pracy. Jeśli lapek wytrzyma w takich warunkach 1.5h to będzie sukces. Odpalenie czegoś na wysoką wydajność po prostu baterię Ci pożre w moment. Nawet nie zauważysz kiedy zacznie Cię informować o niskim stanie naładowania.
Sasuke Uchiha
Link <--- Jedna wielka wada matryca błyszcząca, ale ponoć są nakładki które niwelują nieporządany efekt biggrin.gif
thek
Widzę,że jednak zauważyłeś, iż poniżej pewnej kwoty nie zejdziesz, chcąc mieć sensowne parametry. I tym razem nie bujają z czasem życia. W serii timeline testy niezależne wskazują, że on faktycznie tyle wytrzymuje. TimelineX-4830TG potrafił, zostawiony na luzie, pociągnąć ponad 11 godzin wink.gif
uupah5
dell z serii biznesowej. w konfiguracji z 9-cell baterią. bardzo dobra matryca, duża rozdzielczość. sprzęt do tyrania po 12 godzin na dobę, w różnych warunkach, z wymagającymi aplikacjami. doskonale działa pod linuxem.
boska klawiatura i obowiązkowo - myszka bluetooth dell'a, cudo wytrzymałości i ergonomii. + gwarancja door2door.
niestety cenowo nie ta półka. ale dla osób które z laptopa żyją - polecam, zakup się zwraca z nawiązką.
(napisał to szczęśliwy użytkownik dell latitude od 2 lat)
Sasuke Uchiha
Zwyczajnie doszedłem do wniosku że po prostu do gotówki dorzucę sobie mały kredyt smile.gif A co do Acerka to nie jestem pewien na sto procent cały czas się rozglądam i porównuje bo nie ukrywam nie chciałbym się wpieprzyć w jakiś szajs
cepa
Polecam Lenovo ThinkPad T420, na allegro dostaniesz go za jakies 4k, dodatkowo dysk SSD i 8gb ramu, dosc drogi sprzet jak na laptopa ale bezwzglednie wart wydanych pieniedzy smile.gif
Martuś05
szczerze polecam asusa juz nie wazne z jakimi parametrami bo kazdy ma swojego bzika i zalezy do czego bedzie uzywal. z tego co mi wiadomo to asusy sa najbardziej zywotne. sama jestem uzytkownikiem tej marki. moj laptop jest juz wiekowy i w porownaniu do tych tzw nowszej generacji jest kiepski to i tak smiga jak trzeba. nie mam durzych potrzeb wiec dla mn ie jak znalazł. jest w swietnej kondycji wizualnej i serduszko tez ma na chodzie chodz ostatnio chlodzenie zaczelo glosniej chodzic ale co tu sie dziwic skoro ma juz 5lat. mimo to asus to asus.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.