Cytat(Sky_walker @ 23.03.2012, 10:34:22 )

Nie będę się mądrzył samemu, więc polecam:
Don?t use ?!important? i kilkaset innych artykułów na temat tego dlaczego używanie important jest złe kiedy można zastosować normalne regółki CSSa i do czego tak naprawdę przydaje się ten atrybut. Jeśli masz problemy z nadpisywaniem stylów przez pluginy importujące własne arkusze to sugerowałbym popracować nad CSSem i stosowanymi konstrukcjami zamiast rzucać się od razu na !important
bo tak jest łatwiej.
Przeczytałem ten artykuł (więcej nie szukałem, bo na prawdę- nie mam zamiaru zmieniać mojej pozycji) i generalnie głównym powodem by nie stosować !important, wg autora, to jest "bo tak". Jesli element dziedziczy style po wielu klasach, to w wielu przypadkach bez !important musiałbym się nieźle nagimnastykować. I po co? Przy malutkich projektach, owszem, moze okazac sie zbedny, ale przy duzych raczej bym jego roli nei dyskryminowal. Takie jest po prostu moje zdanie w tej materii. Dla mnie !important to zapewnienie (albo zmniejszenie zagrozenia), ze nic w pozniejszej fazie projektu nie wplynie na kluczowe elementy wygladu.
Pierwsza z brzegu strona, na prawde, przypadkowo ja wybralem:
http://www.skype.com/intl/pl/home - 63 !important'y w glownym stylu. Ale sobie skype dobral webmasterow... Na CSS sie nie znaja.
Cytat
ps. W specyfikacji HTML też nie jest napisane, że używanie tabel gdzie popadnie jest złe, a jednak co bradziej świadomi ludzie wiedzą, że tabele stosuje się tylko w specyficznych sytuacjach.

tak samo jak w instrukcji obslugi mojego golfa nie jest napisane, ze nie mozna nim latac... Troche glupie porownanie. Tabele stosuje się do... tabel, i wciskanie ich gdzie indziej bardziej pracę utrudnia, niż ułatwia, z !important'em z kolei pracuje mi się łatwiej, więc raczej nietrafiony argument ; ) Miales pewnie na mysli to, ze programy do ciecia grafiki buduja automatycznie design na tabelach- po prostu nie potrafia nasladowac recznie pisanego kodu, jest to zbyt kompleksowe. Nie oznacza to jednak, ze tabele są jakieś ułomne.
Podsumowując: nie mam zamiru zaniżać wartości !important, bo w wielu przypadkach oszczędził mi włosów na głowie. Jeśli nigdy nie musiałeś z niego korzystać i masz wystarczająco dużo czasu, by pieścić CSS'y - super ; )
//EDIT
aha, nie zapominaj o edytorach typu WYSIWYG ktore to klienci chetnie widza w panelu administracyjnym, a ktore swoja specyfika potrafia niezle namieszac. Tutaj szczegolnie !important mi sie przydawal. Po prostu nie i koniec. I jeszcze to wsparcie dla wklejania z Word'a... sic!
Dodatkowo przy wordpress'ie, gdy mamy custom theme's- unikalne wyglady dla poszczegolnych postow- !important rowniez okazuje sie wspanialym rozwiazaniem. Niby mamy tą samą architekturę html, niby te same style, a dzięki kilku !importantom możemy zbudować całkiem ciekawy user experience. No chyba, ze do kazdego postu chcesz generowac unkalne style, co jest oczywiscie rowniez nieoptymalne.
//EDIT2
Wiesz, wg. mnie to po prostu są to takie trendy (amerykanskie), by cos robic tak, a nie inaczej ; ) Nie wiem, moze jestem oldschoolowy... ; )