Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wykorzystanie jezyka do obslugi systemu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grohu
w korzystajac z php (lub innego jezyka programowania) mozna pod windowsem zarzadzac procesami (czyli uruchomionymi aplikacjami), a konkretnie je konczyc (zabijac). Chodzi mi o cos w rodzaju linuxowego ps i kill ale dzialajacego pod windowsem...

pewnie jest to mozliwe

ps. oczywiscie nie chodzi mi o skrypt uruchamiany z poziomu przegladarki tylko konsoli systemowej
Kod
c:\apache\php\php.exe skrypt.php
.

questionmark.gif?
FiDO
Teoretycznie mozesz, ale musial bys skorzystac z rozszerzenia Win32API do php i wywolywac funkcje WinAPI. IMHO mija sie to kompletnie z celem. Latwiej będzie Ci napisać to samo w czystym C/C++ powiedzmy. Ewentualnie C#, w ktorym przegladanie czy killowanie procesow to bajka na kilka linijek.
grohu
hmm. przerasta mnie to:) pod linuxem jest to banalne, niestety program ktory pisze bedzie uzywany na windowsach...trudno, sie mowi.

zreszta i tak ze zabijanie procesow polegaloby na zamykaniu tylko 2 programow...

dzieki za pomoc.
FiDO
Bedzie to rownie proste jak pod linuxem jesli znajdziesz narzedzie pod windowsa, ktore mozna uzywac z linii polecen do killowania procesu podajac jego PID (ktory mozna wyciagnac z `tasklist`), jak juz takie znajdziesz, pochwal sie, mi sie rowniez przyda winksmiley.jpg
Parti
Mozesz uzyc ps i kill z cygwina. ftp://ftp.icm.edu.pl/ do pobrania stad.

Sciagasz plik cygwin-1.5.10-3.tar.bz2 lub najnowsza obecnie dostepna wersje (na tej testowalem)

Z tego archiwum z katalogu usr/bin rozpakowujesz 3 pliki: cygwin1.dll, kill.exe, ps.exe

Uzycie:
Kod
ps.exe -W
wyswietla wszystkie uruchomione procesy
Kod
kill.exe -f [numer procesu]
zabija proces

Testowane na Win2000
FiDO
Ze tez na to nie wpadlem.... a mam CygWin'a nie od dzisiaj... dzieki smile.gif

---
odpowiedz na ponizsze: co prawda to prawda smile.gif
Parti
Cytat(FiDO @ 2004-07-29 11:31:05)
Ze tez na to nie wpadlem.... a mam CygWin'a nie od dzisiaj... dzieki smile.gif

Bez Cygwina jak bez reki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.