Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]symfony1.4 dziwna tablica
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Mgorka
Witajcie właśnie twożę formularz z polami wyboru:
  1. <form method="post" action="/backend_dev.php/pokoje/dodaj">
  2. <tr>
  3. <th>
  4. <label for="dodaj_nazwa">Nazwa pokoju</label>
  5. </th>
  6. <td>
  7. <input id="dodaj_nazwa" type="text" name="dodaj[nazwa]">
  8. </td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <th>
  12. <label for="dodaj_opis">Opis pokoju</label>
  13. </th>
  14. <td>
  15. <textarea id="dodaj_opis" name="dodaj[opis]" cols="30" rows="4"></textarea>
  16. </td>
  17. </tr>
  18. <tr>
  19. <th>
  20. <label for="dodaj_jezyk">Jezyk</label>
  21. </th>
  22. <td>
  23. <select id="dodaj_jezyk" name="dodaj[jezyk]">
  24. <input id="dodaj__csrf_token" type="hidden" value="a1c9a89a2820f891e214722ece831eac" name="dodaj[_csrf_token]">
  25. </td>
  26. </tr>
  27. <tr>
  28. <td>Wybor</td>
  29. <td>
  30. <ul class="checkbox_list">
  31. <li>
  32. <input id="dodaj_wybor_0" type="checkbox" name="dodaj[wybor][]" value="0">
  33. <label for="dodaj_wybor_0">a</label>
  34. </li>
  35. <li>
  36. <input id="dodaj_wybor_1" type="checkbox" name="dodaj[wybor][]" value="1">
  37. <label for="dodaj_wybor_1">b</label>
  38. </li>
  39. <li>
  40. <input id="dodaj_wybor_2" type="checkbox" name="dodaj[wybor][]" value="2">
  41. <label for="dodaj_wybor_2">c</label>
  42. </li>
  43. </ul>
  44. </td>
  45. </tr>
  46. <tr>
  47. </form>

problem jest z tym że wartości zaznacozne w checkbox odtyrzmuję w dziwnej tablicy wybor['1' '2'] a ja chce ją funkcją implode przerobić na string a ona zwraca mi że podałem nieprawidłowy argument jak to moge obejśćquestionmark.gif
piotr.pasich
Chyba musisz konkretne klucze zdefiniować w tym miejscu, np. :

dodaj[wybor][0]
dodaj[wybor][1]
dodaj[wybor][2]

, bo zend ma problemy z łapaniem wartości bez tego - nie wiem czemu tak się konkretnie dzieje.

Ale wiem, że chyba nie tędy droga w budowaniu formularzy w zendzie. Proponuję lekturę dokumentacji : http://framework.zend.com/manual/en/zend.form.html , wtedy zend sam obsłuży walidację i budowanie formularza. Jeżeli formularz ma być koniecznie na tabelkach trzeba się mocno skupić na dziale decorators, jednak na początek proponuję przerobić CSSa pod zendowy generator formularzy - można się na prawdę zakopać na długie godziny przy dekoratorach.
jaro87
Skoro zacząłeś pisać projekt w Symfony to jednak radziłbym Ci pozostać przy formularzach Symfonowych:)

Nie wiem, ja tam dostaję ładną tablicę a jak chcę sobie te zaznaczone chceckboxy wyświetlić to:
  1. $values = $request->getParameter('dodaj');
  2. die(implode(',', $values['wybor']));

smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.