Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Problem]2 minutowe uruchammianie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
GuruNetYT
Siema, mam dylemat, mam laptopa Acer Aspire 5100:
-2.0 procesor,
-700MB ramu,

Muli mi w takim stopniu że po uruchomieniu kompa, do pulpitu i trzeba czekać ze 2 minuty by uruchomiła się przeglądarka, co jest?
prowseed
dylemat, jak sama nazwa wskazuje, oznacza dwie logiczne alternatywy. Gdzie Twoj dylemat?
Sformatuj sobie dysk.
!*!
Może dysk twardy Ci siada. Obadaj czy masz jakieś bad sectory i jakiego typu.
Wykrywacz
Ja bym stawiał na mikrą ilość ramu.
tolomei
Zainstaluj sobie Windows XP Mini wink.gif
W sam raz na takie sprzęty smile.gif
viking
Albo Linuksa z XFCE, LXDE smile.gif Choć ram akurat nie ma tu nic do rzeczy. W kompie znajomej jest 128MB i XP działa bez problemu.
drobok
128ram dla xp to mało. Sam dawno temu miałem 256 i nie było zbyt komfortowo.

Co do samego problemu. Nie warto odrazu formatować dysku. Wystarczy wykonać kilka zabiegów:

-skan mhdd (sprawdzenie dysku, ściągasz, nagrywasz, odpalasz, klikasz f4 (skan), dysk może być na wykończeniu)
-sprawdzenie temperatur (w biosie) (w ustawieniach zasilania, możesz mieć ustawione obniżenie wydajności przy określonej temperaturze)
-przeczyszczenie komputera (jeśli boisz się to zrobić przedmuchaj sprężonym powietrzem, dot. głównie powyższego)
-wyłączenie zbędnych usług (pewnie dużo tego masz, zapoznaj się z http://www.searchengines.pl/Services-Uslugi-w-XP-t7723.html)
-wyłączenie programów z autostartu (tutaj możesz wyłączyć wszystko, czego nie używasz + niektóre sterowniki (większość i tak nie wymaga uruchomienia dodatkowego sufu)
-skan antywirusem (podstawa, malware, spyware itd)
-skan mam i dr web cure it (lepsza wersja w/w)
-skan OTL (tutaj widać, co pominąłeś w 4ostatnich punktach)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.