Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] I wyciąganie konkretnej daty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Witam

Potrzebuje zrobić skrypt który będzie zmieniał wpis w mysql (edytował) w zależności od daty która jest przechowywana w mysql'u (timestamp).
I moje pytanie jest teraz takie, jak sprawdzać czy jest juz po terminie nie pobierając całej bazy do poziomu php ? A ściślej żeby mysql wyświetlał (edytował) tylko te id których data jest po jakiejś konkretnej dacie (ew. aktualnej) ?
A najlepiej jak by sprawdzał czy mineło już np 6 dni od tej daty.

Ktoś ma jakiś koncept ?
Mayka
Jak by ktoś potrzebował kiedyś wink.gif
  1. SELECT * FROM produkt WHERE DATA > DATE_SUB(CURRENT_TIMESTAMP, INTERVAL 14 DAY)")

i dostaje elementy które mają date w ciągu ostatnich 14 dni.
Nie wiedziałem że jest coś takiego. Wiec dzieki za pomoc.

Ale koleny problem.. Jak ustawie starsze iż 14 czy 6 dni to wybiera mi również te które nie mają daty (0000-00-00 co jest w sumie dobrze bo rok 0000 napewno był wcześniej) a część taka jest niestety.. Można to jakoś wykluczyć z zapytania ?
vieri_pl
Dodaj kolejny warunek do WHERE gdzie będzie określone, że gdy data jest inna niż 0000-00-00 to wyciąga dane. Nie testowałem ale "NOT IN" powinno pomóc.
Mayka
No i skończyło się to tak:

SELECT * FROM produkty WHERE data_promowania < DATE_SUB(CURRENT_TIMESTAMP, INTERVAL 7 DAY) AND data_promowania<>'0000-00-00'

Niewiem na ile optymalnie ale działa..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.