Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][ZendFramework2] Uczyć się?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
greycoffey
Czy według was, jesli chciałbym zacząć naukę jakiegoś frameworka, powinienem się uczyć stabilnej wersji, czy może już ZF2?
Moim zdaniem nowej, ale co wy o tym myślicie?
usb2.0
na zf2 moze lepiej zaczakac w miedzyczasie polecam jakiś lżejszy framework może CodeIgniter, Kohana
a generalnie jestem fanboyem symfony1/2 wiec polecam biggrin.gif
viking
Nauka starego w niczym nie przeszkadza. Bardzo duża część komponentów zostaje w lekko zmienionej formie. Mając podstawy będzie łatwiej się przestawić. A ZF2 jeszcze sporo brakuje (lub jest tylko częściowo napisane).
Pilsener
Uczyć się stabilnych wersji. Bo niby czym się ma różnić wersja 2.0.0.0.0 od 1.9.9.9.9? Ale przyjęło się, że jak licznik dobija do pełnych liczb to muszą być wielkie zmiany smile.gif

Nie sądzę, żeby ktoś przepisywał te wszystkie kompomenty lub zmienił o 180 stopni architekturę.

Co najwyżej zmieniony lekko będzie szkielet. Ale zobaczymy smile.gif
rafio
Cytat(Pilsener @ 27.04.2012, 22:45:45 ) *
Nie sądzę, żeby ktoś przepisywał te wszystkie kompomenty lub zmienił o 180 stopni architekturę.

Jest dokładnie jak powiedziałeś. Po kolei wszystkie komponenty przepisują i znacznie zmieniają architekturę.
MaxRipper
Cytat(rafio @ 28.04.2012, 21:05:47 ) *
Jest dokładnie jak powiedziałeś. Po kolei wszystkie komponenty przepisują i znacznie zmieniają architekturę.

A to przypadkiem nie dotyczy Symfony 2?
melkorm
ZF2 to w ogóle inny twór niż ZF1, część komponentów może być podobna ale całość została przepisana od deski do deski, w tym momencie z większych komponentów brakuje Zend_Form (która będzie w beta 4 która wyjdzie bodajże około 8 maja) i i18n. Zachęcam do nauki bo sporo jest do nauczenia, ale jeżeli chcesz robić jakiś projekt na teraz to tylko ZF1, a i się nie przeraź bo dokumentacja jest jeszcze w powijakach ale zapraszam na IRCa Zenda, sporo ludzi służy tam pomocą smile.gif
rafio
Cytat(MaxRipper @ 29.04.2012, 07:50:05 ) *
A to przypadkiem nie dotyczy Symfony 2?

Krótkie podsumowanie.
greycoffey
Na dzień dzisiejszy nie posługuję się żadnym frameworkiem, chciałbym się zacząć jakiegoś uczyć. Rozważam między Symfony2 a ZF2, chyba trochę bardziej odpowiada mi ZF2, nie wiem czy naprawdę, czy sobie ubzdurałem, ale wydaje mi się, że jest bardziej złożony z komponentów, w związku z czym, mogę korzystać z jedfnego jego elemntu, bez zaprzągania do tego wieeeeelu innych.
Mgorka
polecam symfony 1.4 (dużo informacji znajdziesz nawet w pl) albo symfony 2 (bardzo fajnie czyta się symfony 2 book ) pomimo że jest dokumentacja jest bardzo przyjaźnie napsiany
r4xz
Cytat(greycoffey @ 29.04.2012, 16:29:29 ) *
(...) wydaje mi się, że jest bardziej złożony z komponentów, w związku z czym, mogę korzystać z jedfnego jego elemntu, bez zaprzągania do tego wieeeeelu innych.

w symfony jest identycznie. jeśli chodzi o wybór między symfony a zf - osobiście kierowałem się stylem kodowania, aby 'przyjemnie' było patrzeć na kod wygenerowany automatycznie jak i już istniejący. także dokumentacja przypadła mi bardziej do gustu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.