Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównanie systemów CMS
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
kingarthur
Witam,

Poszukuję informacji i materiałów, które pomogłyby mi dokonać analizy porównawczej bezpłatnych systemów CMS opartych na języku PHP. Nie będę porównywał wszystkich tylko, np. 10 najpopularniejszych. Pomocna będzie na pewno strona opensourcecms.com. Jak podejść do takiej analizy, jakie kryteria brać pod uwagę? Znalazłem takie informacje:

"Jeśli mielibyśmy wymienić 3 najważniejsze cechy systemów CMS byłyby to: bezpieczeństwo gwarantowane wdrożeniami odpowiedniej jakości np. wdrożeniami dla rządu czy administracji publicznej, które posiadają wbudowane mechanizmy umożliwiające odzyskiwanie skasowanych danych, które przed całkowitym usunięciem trafiają najpierw do kosza, dojrzałość, którą można zbadać czasem, w którym system jest dostępny na rynku oraz ilością i różnorodnością wdrożeń systemu, funkcjonalność systemu w najbardziej rozbudowanej wersji oraz możliwość rozwoju przez niezależnych programistów (modyfikowania obecnych i tworzenia nowych funkcjonalności) - czym więcej możliwości daje pełna wersja systemu tym większe możliwości rozbudowy serwisu będziemy mieć w przyszłości bez konieczności wymiany systemu na nowy."

Czy jest jakaś strona z informacjami o wdrożeniach systemów CMS?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
wewior
Takich serwisów jest sporo, najlepiej google.
Są też ankiety i wyniki, np tutaj zagłosuj na sondę:
http://jakicmswybrac.pl/
i masz wyniki co jest najważniejsze dla ludzi.
kingarthur
Dzięki za odpowiedź i ciekawy link

Tylko nie wiem czy można te wyniki ankiety brać na poważnie, bo strona jest raczej niszowa, nie ma nigdzie informacji ile osób zagłosowało. Jeśli niewiele, to nie można wyciągać z tego żadnych wniosków.

Edit: Natrafiłem na bardzo ciekawą stronkę www.cmsmatrix.org, może komuś innemu też się przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.