Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS]Pobieranie tekstu z innej strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
morswin98
Mam pytanie piszę wtyczkę pod chroma niestety nie mogę użyć PHP a muszę pobrać tekst z strony napisanej w czystym html (tekst zmienia się codziennie) . Czy da się to zrobić w Java Script'cie?questionmark.gif
Z góry dziękuje, proszę o wskazówki.
wszerad
Po pierwsze możesz stworzyć skrypt w php do którego będziesz się łączył za pomocą ajax. (z tym, że będziesz musiał hostować taki skrypt na serwerze)
Po drugie możesz użyć ajax do pobrania strony, ajax zwróci plik html i za pomocą wyrażeń regularnych możesz wyodrębnić dane.
Po trzecie jest jeszcze jedna metoda ale jest nieelegancka, niebezpieczna i niedobra dla użytkownika takiej wtyczki więc jej nie podam a kusi bo jest wygodna:D
morswin98
Nad pierwszą metodą się wcześniej zastanawiałem, wpierw by pobierał zawartość przez curla a potem pobierał to do wtyczki. Tylko nie znam ajax'a sad.gif
"o trzecie jest jeszcze jedna metoda ale jest nieelegancka, niebezpieczna i niedobra dla użytkownika takiej wtyczki więc jej nie podam a kusi bo jest wygodna:D" a mianowicie o jaką metodę chodzi?questionmark.gif
wszerad
Jeżeli znasz JS a wierze, że znasz jeżeli zabierasz się za robienie rozszerzeń do chrome to nie powinno ci sprawić żadnych problemów.

1. var xml = new XMLHttpRequest();
  2. xml.open("GET", "skrypt.php", true);
  3. xml.onreadystatechange = function() {
  4. if ( xml.readyState == 4 && xml.status == 200) {
  5. //xml.responseText - tekstowy
  6. //xml.responseXML - może być wygodniej ale trzeba poznać sposób poruszania się po drzewie
  7. }
  8. };
  9. xml.send();

Ot i cała filozofia biggrin.gif
morswin98
Opracowałem jeszcze inną metodę tylko mam pytanie jakiej funkcji w curl'u w php użyć żeby był pobrany konkretny div a nie cała strona?questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.