Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Łączenie zapytań i wynik.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Pytajka
Zapytania

1. $this->user->select('tests.id', 'title', 'link', 'description', 'type', 'like', 'comment')
  2. ->join('tests', 'inner')
  3. ->on('user.id', '=', 'tests.author')
  4. ->where('username', '=', $this->request->param('id'))
  5. ->find_all();

Wszystko z tabeli users wyświetla się fajnie, z tym, że nie wiem jak odwołać się do tabeli tests i wyświetlić wszystkie pobrane rekordy.

Debugowałem i rekordy z tabeli tests pobierają się prawidłowo.
skowron-line
A jak wyświetlasz rekordy z tabeli users ?
Pytajka
Cytat(skowron-line @ 12.05.2012, 08:11:24 ) *
A jak wyświetlasz rekordy z tabeli users ?

1. foreach( $content as $test){ echo $test->username; } // w widoku.
skowron-line
A próbowałeś w ten sam sposób wyświetlić dane z 2 tabeli questionmark.gif
Pytajka
Cytat(skowron-line @ 12.05.2012, 10:08:44 ) *
A próbowałeś w ten sam sposób wyświetlić dane z 2 tabeli questionmark.gif

Tam jest kilka rekordów pobranych, więc też muszę to jakoś zapętlić i wyświetlić je wszystkie. Z tym, że nie wiem jak się odwołać do tablicy z nimi.

Ktokolwiek potrafi mi pomóc? smile.gif
lukasz_os
Ustaliłeś relacje tabeli komentarzy i tabeli user w SQL? Ustaliłeś relacje w modalach? Zapytania robisz przez Database Query Builder czy ORM?
Pytajka
Cytat(lukasz_os @ 12.05.2012, 18:36:16 ) *
Ustaliłeś relacje tabeli komentarzy i tabeli user w SQL? Ustaliłeś relacje w modalach? Zapytania robisz przez Database Query Builder czy ORM?

ORM.
thek
A może spróbuj zrobić inny myk. ORM w Kohanie pozwala na zdefiniowanie relacji między modelami. Jest to opisane w dokumentacji Kohany, ale teraz zależy jakiej wersji używasz :/ Ja podam Ci do aktualnej -> http://kohanaframework.org/3.2/guide/orm/relationships Popatrz na to, bo myślę, że może Ci się przydać smile.gif Nie wiem dokładnie co chcesz osiągnąć, ale w zależności od "kierunku" i tego jak to u Ciebie od strony struktury tabel wygląda, może chodzić o has_many.

Tak na przyszłość... Zwróć uwagę zwłaszcza na ostatnią możliwość -> has many through, która jest opcją many-to-many i często występuje w kodzie, a niestety mało osób wie jak to sensownie w Kohanie z użyciem ORM zrobić.
Pytajka
Nie do końca rozumiem, jak miałbym tego użyć.
thek
To zerknij w przykłady i sobie zdefiniuj połączenia między modelami ORM, podobne do wskazanych, ale pasujące do Twojego przypadku. To naprawdę żadna filozofia popatrzeć jak to działa i kiedy się stosuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.