Witam!
Własnie rozpoczynam swoja przygode z Kohana Framework dlatego mam kilka pytan do wtajemniczonych. Dla was będzie to banal ale dla mnie odpowiedzi na poniższe pytania pozwola mi ruszac miejsca a reszte wierzysz szukac w sapej dokumentacji. Kohane mam w wersji 2.3.4 i tej chce używać. Wiem wiem jest już 3 ale na razie w tym nie będę pracowac. Za pomoc z góry serdecznie dziekuje.
1) Po zainstalowaniu kohany usunąłem plik install.php. Wszystko dziala jak należy. Przy wejściu na strone pojawia się właściwy komunikat. Kontroler który jest uzywany to Welcom.php. I tu pytanie:
Gdzie ustawia się domyślny kontroler uruchamiany przy wejściu na strone? Chodzi o to by wywalic Welcom.php i dac swój
2) Rozumiem ze glowne dzialanie w kohanie to tworzenie widokow, modeli i kontrolerow. Kazde ma swój katalog. Czasami jednak to nie wystacza. I tu pytanie:
2.1 Jak chce uzyc w kohanie swoje klasy php gdzie je mam umieścić w strukturze katalogow kohany i jak ustawic Framework by je widac było w kontrolerach, widokach i modelach
2.2 To samo co w punkcie 2.1 ale tym razem chodzi mi o skrypty (funkcje) javyscrypt (moje funkcje)
2.3 Jak wyzej ale tym razem chodzi mi o moje wlasne pliki css
3) Co mam zrobic by do kohany dodać jquery lub inne biblioteki zewnętrzne np. Ext JS lub inne. Pamietac trzeba ze często one maja swoje pliki css. Jak to zorganizowac by działało
4. kontrolery i widoki:
Powiedzmy ze mam prosty szablon strony: div – nagłówek ( a tam jest baner i menu) div – srodek (tu znajduje się zawartość w zależności co z menu wybiore) i stopke (tam jakies banery , linki itp.). Naglowek i stopka SA NIEZMIENNE tylko w srodek chce WRZUCAC INNE WIDOKI. Domyslam się ze kontrolerze trzeba utworzyc i wypełnić kontroler srodka i nie renderujac go utworzyc kolejny widok stanowiący wyzej wymieniony szablon i renderowac ten szablon wczesnej wrzucając do niego widok srodka. Jak to zrobic w kohanie. Czy mógłbym prosić jakis przykład który pozwoliby mi nauczyc się tej „sztuczki”
5) Czy ktos moglby mi łopatologicznie wytłumaczyć zasade i zastosowanie Eventow i hookow w kohanie
6) Czy zna ktos jakis fajny tutorial lub potrafil by wytłumaczyć jak tworzyc w kohanie strony używające Ajaksa do ladowania widokow. Czy latwo jest przerobic stworzona wczesniej strone „na Ajara”
Z gory dziekuje za pomoc
Robert