Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozbudowa komputerka ;]
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
peter13135
Dobry wieczór wink.gif

Chciałbym zwiększyć wydajność swojego PC, najlepiej małym kosztem.
Tutaj wynik testu mojego kompa : http://3dmark.com/3dm06/16686328
Zdaje się, że słabymi punktami mojego sprzętu jest procesor i ram.
Myślę nad zakupem innego procesora. Zdaję sobie sprawę, że moja płyta główna (M2N-E z socketem AM2) nie jest zbyt nowa i demona szybkości tu nie założę, ale za pewne da się załozyć tutaj lepszy procesor, niż mój amd x2 athlon 64 4200.
Pytanie do was, jaki najlepszy proc tu będzie pasował ? Tutaj mam listę.
http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2N-E.html
Ale wiele procesorów z tej listy ma "socket am2+", co zdaje się oznacza tyle, że z moją płytą główną nie będzie kompatybilny. Dlatego nie wiem, czy mam ufać tej liście. Czy możecie mi wskazać jedne z lepszych procesorów jakie rzeczywiście na moją płytę głównę wejdą ? Zdaję sobię sprawę, że wymiana proca może spowodować konieczność zmiany zasilacza, ale to już kiedy indziej.
Następne pytanie, jaki wzrost wydajności mogę oczekiwać ? Czy opłaca się w to inwestować ? Ceny na allegro tych proców nie są zbyt duże, ale mniej więcej chciałbym wiedzieć czy warto się tym zainteresować.
A może lepiej kupić ram ? 2 kości po 2gb ? smile.gif Wyjdzie pewnie koło 150zł (pewnie podobnie jak za proca)

Jakbym kupił procka i ram, to by wyszło jakieś 300zł. Mniej więcej tyle kosztuje lepsza płyta główna.

Co wy o tym sądzicie ?
Opłaca się inwestować w tego komputerka ?
Szymciosek
Ile masz do wydania na tą chwilę ?
peter13135
no powiedzmy, że 3 stówki. Może być mniej, więcej też może być... ale nie wiem czy chcę więcej wykładać w kompa. Możecie dać propozycje do 1k zł, ale to musiało by być super cacko, żebym wydał na niego swoje ciężko zarobione pieniądze.
by_ikar
Cytat
Następne pytanie, jaki wzrost wydajności mogę oczekiwać ? Czy opłaca się w to inwestować ? Ceny na allegro tych proców nie są zbyt duże, ale mniej więcej chciałbym wiedzieć czy warto się tym zainteresować.
A może lepiej kupić ram ? 2 kości po 2gb ? Wyjdzie pewnie koło 150zł (pewnie podobnie jak za proca)

Co z tego że dokupisz 2-4 gb ram, jak to nadal będzie ddr2 czyli max 800 gdzie te 2/4 gb będzie kosztować tyle ile 8gb ddr3 1800..

Ostatnio wymieniłem całego swojego kompa. Wcześniej miałem niemal identyczną płytę jak ty (m2n sli delux), identyczny procesor i grafikę nieco słabszą (gf 9500gt). Zmiana samego procesora niewiele da, bo aż takiego skoku wydajności mieć nie będziesz, zwiększenie ilości pamięci również niewiele ci da, aczkolwiek będzie to do zauważenia jeżeli otworzysz większą ilość programów. U mnie wymiana prawie wszystkich części (z wyjątkiem dysku) kosztowała mnie około 1100zł. Ale wydajność jest zauważalna. 16gb ram ddr3 1800 (corsair vegance), amd fx (jakiś 6 rdzeniowy, modelu nie pamiętam, a nie jestem aktualnie w domu), płyta główna asusa (również modelu nie pamiętam), z zintegrowaną kartą oraz radeon hd5830. Dzięki crossfirex hybrid mogę połączyć tą zintegrowaną kartę, razem z tą dodatkową. W efekcie w takiej grze jak battlefield 3 uzyskuje średnio 70fps przy prawie najwyższych ustawieniach (wysokie, prawie ultra).

Nie musisz wymieniać całego kompa od razu wink.gif ja zacząłem najpierw od zasilacza, później grafiki (używaną, na rocznej gwarancji można kupić za 350zł), później pamięci ram (która miesiąc sobie leżała w szufladzie. I na końcu płytę główną i procesor. I w sumie po 3 miesiącach cały komputer wymieniony (prócz obudowy i dysku). I wszystko kupowane na allegro, na wszystko gwarancja wink.gif mój pierwszy komputer składany poprzez allegro, i w porównaniu do sklepowych cen, na niektórych elementach zaoszczędziłem nawet do 20%.
peter13135
Dzięki za odpowiedź wink.gif

Twoja propozycja dotyczy raczej nowego sprzętu z średniej klasy, która pozwala zagranie w najnowsze gry wink.gif
Nie wiem, czy taki zestaw jest mi potrzebny. Lubię sobie pograć i dużo czasu marnuje na to, ale jakoś nie gonię za najnowszymi produkcjami i nie interesuję się rynkiem gier. Nie płaczę, gdy muszę wyłączyć wszystkie efekty i dać na "niskie" jakość grafiki wszystkich dostępnych w ustawieniach grafiki pozycji. Swoją drogą.. myślę teraz czy dobrze zrobiłem, że założyłem ten temat. Może lepiej poczekać aż się komp rozleci i wtedy pomyśleć nad zmianą ?
Swoją 9800GT kupiłem w lipcu ubiegłego roku za całe półtorej bańki i dla mnie jest ona demonem szybkości wink.gif Chciałem dokupić do swojego kompa proca i/lub ram, żeby dorównywały karcie graficznej, bo wydaje mi się, że grafa jest trochę zamulana przez proca i ram i nie będzie to duży wydatek. Nie wiem tylko ile punktów szybkości mógłbym zyskać.

Tzn.Teraz już trochę się dowiedziałem. Wygooglowałem sobie takie coś :
http://www.benchmark.pl/benchmarki/show?me...;zestaw%5B7%5D=

Według tego benchmarka na mojej aktualnej grafie i płycie głównej wyciągnąć mogę ciut ponad 10k pkt w 3dmark06, co w porównaniu z moimi 8k punktami oznacza tyle, że według skali 3dmarkowej mogę osiągnąć 25% wzrost wydajności. Wystarczy założyć lepszyy proc i 4 gb ramu wink.gif

Patrzam na ceny modelu athlon x2 6000 - na alledrogo widzę kup teraz za 190zł i licytację która aktualnie wynosi nieco ponad 100zł.
4GB ramu wychodzi jakieś 150zł, może za 100 da radę coś upolować.
Łącznie 3 stówki, być może 50% udało by się odzyskać sprzedając stare części.

Może wychodzi nie dużo, ale nie wiem czy jest potrzeba bawić się w takie coś, bo to tylko 25% klatek więcej (o ile da się to tak przeliczyć)

Inna rzecz mnie zaintrygowała. W linku który podałem, na dole jest zestaw z procem 4200 (jak mój) 2gb ramu (jak i umnie) i 9800gt (o dziwo, też tak jak ja mam wink.gif )
Czemu więc nasze wyniki różnią się o 1k ? To ponad 10 % różnicy. Overclocking, czy może coś mam u siebie zmulone ? tongue.gif
by_ikar
Na punkty nie patrz, bo jeżeli chodzi ci o wydajność w grach, czy programach, to one nie sugerują się wcale tymi punktami. I jeżeli chodzi o najnowsze gry - też specjalnie nie śledzę rynku - bez przesady wink.gif nie gonie za nowościami, czy najwyższą wydajnością, czego przykładem może być połączenie które podałem, które jest raczej najtańszym połączeniem, ale jak widać bardzo wydajnym.

Według benhmarków, na mojej grafice nie powinienem w średnich detalach osiągnąć nawet 20-30 klatek w battlefield 3. A mam na prawie najwyższych średnio 70. Benhmarki sa o kant dupy potłuc, bo często są na starszych sterownikach sprawdzane, czy na nieco innej konfiguracji. Może mieli jakieś beznadziejne pamięci ram itp. Jak podłączyłem do swoich starych bebechów grafikę, to wtedy w BF3 faktycznie 20 klatek nie dało się osiągnąć, bo proc i pamięci nie dawały rady. Zmiana wpłynęła bardzo pozytywnie.

Cytat
Może wychodzi nie dużo, ale nie wiem czy jest potrzeba bawić się w takie coś, bo to tylko 25% klatek więcej (o ile da się to tak przeliczyć)

Nie przeliczysz tak tego. Serio. To zależy w jakie jeszcze gry byś chciał grać. Nowa grafika to również lepsza wydajność w systemie. I to akurat jest zauważalne. Ja już nie chciałem dokupować nic do kilkuletniej płyty głównej z racji że chociażby kondensatory, mają określony czas żywotności (około 4-5 lat w najlepszym układzie), a mi już zaczęło coś się dziać z kartą dźwiękową, już mi się zaczęła dziwnie wyłączać i włączać, czy trzeszczeć (nie wina sterów ani systemu, bo sprawdzałem). I wolałem kupić nową płytę za 200zł, do tego nowe pamięci za 250zł, i nowy procesor za 350zł.

Cytat
Inna rzecz mnie zaintrygowała. W linku który podałem, na dole jest zestaw z procem 4200 (jak mój) 2gb ramu (jak i umnie) i 9800gt (o dziwo, też tak jak ja mam )
Czemu więc nasze wyniki różnią się o 1k ? To ponad 10 % różnicy. Overclocking, czy może coś mam u siebie zmulone ?

Specjalistą nie jestem, ale przyczyn może być dużo, od wydajności płyty głównej, po różne wersje sterowników, kończąc na zamulonym systemie..

Poważnie się zastanawiałem czy sama wymiana procka i pamięci da jakiś efekt, ale koniec końców, wybrałem opcję wymiany całego sprzętu. Nikt nie mówi że masz to zrobić teraz wink.gif ddr2 już nie produkują i są droższe od ddr3. I to już samo za siebie mówi, że nie warto w taki sprzęt inwestować.
peter13135
Cytat
Nie przeliczysz tak tego. Serio. To zależy w jakie jeszcze gry byś chciał grać. Nowa grafika to również lepsza wydajność w systemie. I to akurat jest zauważalne

Wiem, że każda gra jest inna i ma inne wymagania. Jedna będzie wymagała dobrego proca ale zadowoli się skromną ilością ramu. Inna może mieć dokładnie odwrotnie. No cóż. Dziwnym trafem, lepsze sprzęty mają większą ilość punktów, więc wydaje mi się, że te testy w 3dmarku są jako-tako obiektywne.

Dzięki za zainteresowanie wink.gif Plany rozbudowy zostawiam na przyszłość, być może bardzo odległą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.