Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Dołączanie własnej klasy.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
siuda
Witam,

Nadal jestem początkującym w temacie ZF i w związku z tym mam małe pytanko... Napisałem sobie własną klasę bazującą na GD2 do przetwarzania plików graficznych i tak się właśnie zastanawiam, gdzie ona powinna się znajdować, jeżeli chciałbym ją wykorzystać w swojej aplikacji. Czy powinna powęrować do biblioteki, czy może jednak do modeli?

Pozdrawiam,
k_@_m_i_l
Umieść to w /library/My bądź cokolwiek innego zamiast My sobie wstaw. Przykładowo robisz sobie klasę My_Images i wstawiasz do /library/My/Images.php.
Musisz ustawić jeszcze autoloadera, żeby Ci ładował pliki z My_ i będzie działało.
siuda
Hej,

Dziekuje bardzo za pomoc. Tak wlasnie zrobilem i dziala jak powinno. Teraz mam problem jak w view helperze dodac dane pobierane na zywo z bazy danych.
Pilsener
Cytat
Teraz mam problem jak w view helperze dodac dane pobierane na zywo z bazy danych
- a nie możesz tam korzystać z modelu? I po co do tego helper? Może lepiej całą akcję zrobić? I a propos poprzedniego - obsługa plików to wg mnie zadanie dla modelu. Najlepiej napisz coś więcej, bo może szukamy koła na nowo wink.gif Nie po to używamy ZF żeby wszystko było w zewnętrznych klasach czy helperach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.