Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybkość strony
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
amii
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to umiescić ale SEO wydaje się najlepszym działem.
Szybkośc to istotny czynnik w SEO więc mam kilka pytań odnosnie tego narzędzia: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
Badałem stronę: alcoblow.pl wynik 86/100
Kilka pytań z tym związanych:

Określ zestaw znaków myslałem, że chodzi <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8"> ale to jest na stronie więc pierwsze pytanie o co kaman z tym zestawem znaków ?
Wstrzymaj znalizowanie z tego co czytałem to chodzi o to żeby JS nie był parsowany przy ładowaniu strony, kiedy jednak ustawiałem dla bibliotek w ten sposób w sekcji <head> nie smiga tzn. JS się nie wczytuje:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. // Add a script element as a child of the body
  4. function downloadJSAtOnload() {
  5. var element = document.createElement("script");
  6. element.src = "js/jquery.js";
  7. var element1 = document.createElement("script");
  8. element1.src = "js/jquery.cycle.all.js";
  9. document.body.appendChild(element);
  10. document.body.appendChild(element1)
  11. }
  12.  
  13. // Check for browser support of event handling capability
  14. if (window.addEventListener)
  15. window.addEventListener("load", downloadJSAtOnload, false);
  16. else if (window.attachEvent)
  17. window.attachEvent("onload", downloadJSAtOnload);
  18. else window.onload = downloadJSAtOnload;
  19.  
  20. </script>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki
tu jak rozumiem chodzi o ustawienia na serwerze. Ktoś wie co trzeba konkretnie poustawiać w przypadku Apache anu uaktywnić cache ?
Z góry dziękuję smile.gif
thek
Zauważ, że każda uwaga to link... Nie kliknąłeś go chyba, bo byś miał wyjaśnienie co i gdzie jest nie tak.
amii
Kilkałem w te linki stąd moje uwagi smile.gif natomiast nic z tego nie wynika. Może ktoś kto korzysta z tego narzędzia mógłby się podzilić wiedzą jak poustawiać te 3 rzeczy z przykładu.
thek
W takim wypadku:
1) Zestaw znaków tyczy się zapewne nie tyle oznaczenia w znaczniku head czy tagu, ale nagłówków wysyłanych razem z plikami
2) Możliwe, że chodzi o przerzucenie miejsca wywołania JS z sekcji head przed zamknięcie tagu body, czyli w zasadzie na sam koniec. W tym wypadku strona zostanie pobrana i zrenderowana oraz zdziałają style CSS, gdyż przeglądarki najczęściej już renderują stronę z nadchodzących fragmentów kodu html, choć nie jest on jeszcze cały przesłany. Przerzucenie kodu JS na koniec kodu pozwala więc wygenerować stronę wcześniej niż ruszą do działania skrypty.
3) Tutaj chodzi o ustawianie w nagłówkach czasu życia w cache przeglądarki plików. Można uwzględnić choćby mod_expires także po stronie serwera czy też pokusić się już o przejście na html5 i tam pobawić się z wersją offline i w pliku manifestu pocache'ować trochę smile.gif
amii
dzięki za zainteresowanie
1. Pobawię się jeszcze w zmienianie ustawień po tego nie próbowałem smile.gif
2. Tyle, że w przypadku strony alcoblow.pl jesli przerzucę pliki bibliotek (jquery, jquery cycle) na sam koniec to jest lipa bo nie zaczytuję skryptów
3. Z tym walczyłem ale Google speed test się wciąż pluje: Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki Ustawiałem przez .htaccess

Cytat
<IfModule mod_expires.c>
<FilesMatch "\.(json|pdf|swf|bmp|gif|jpeg|jpg|png|svg|tiff|ico|flv|js)$">
ExpiresActive On
ExpiresDefault "access plus 1 year"
Header append Cache-Control "public"
</FilesMatch>
</IfModule>

Dałem też tak jak tutaj w/g tego poradnika http://blog.kamilbrenk.pl/http-expires-w-apache/
oczywiście ustawiałem wymiennie a nie dwa na raz smile.gif wywaliłem też dla pewności instrukcje warunkowe. Jednak cały czas to samo w Google speed test

Cytat
<IfModule mod_expires.c>
Header set cache-control: public
ExpiresActive on
ExpiresDefault "access plus 1 month"
ExpiresByType text/html "access plus 1 hour"
ExpiresByType application/rss+xml "access plus 1 hour"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
ExpiresByType video/ogg "access plus 1 month"
ExpiresByType audio/ogg "access plus 1 month"
ExpiresByType video/mp4 "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresByType font/ttf "access plus 1 year"
ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 year"
</IfModule>

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.