Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cztery listy obok siebie.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
lukpio3
Witam Serdecznie.
Czy mógłbym prosić o pomoc w ustawieniu 4 list w rzędzie? Nie mogę za nic sobie z tym poradzić. Od razu powiem bo jest pewne utrudnienie. Muszę to zrobić przy pomocy edytora html w CMSie, nie mam dostępu do plików na serwerze a co za tym idzie nie mam dojścia do pliku CSS. Gdybym takowy posiadał nie pisał bym tu. Muszę zrobić wykaz firm z podziałem na branże. Branży mam w sumie 12 i chcę zrobić 4 branże w jednym rzędzie, później pod spodem drugi rząd i trzeci. Lista składa się z nazwy branży i pod spodem jest wykaz wirm jako hiperłącza odsyłające na podstronę z informacjami o firmie. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

Próbowałem to robić przy pomocy tabeli ale niestety, wszystko się sypie, zobaczcie:

Spójrzcie jak są rozmieszczone nazwy. Mam branżę 1 a w niej jedną nazwę, później branżę 2 a w niej 3 nazwy i zauważcie że nazwa firmy z branży 1 zjechała mi w dół i jest na równo z nazwą 2 z branży 2. A chcę żeby to było wszystko na jednakowym poziomie. Dlatego właśnie chcę to zrobić na listach ale znowu list nie potrafię ustawić obok siebie. Pomóżcie.
Pozdrawiam.
prowseed
opcja 1:
  1. valign="top" dla komórki

opcja 2:
<style>
</style>
sunpietro
robisz tak:
Kod
<style type="text/css">
ul { width: 24%; margin-right: 1%; float: left; }
</style>
lukpio3
sunpietro, Twój pomysł jest całkiem niezły. O ile robię to sobie na kompie w dreamweaverze, wyświetla się ładnie. Gdy przeniosę na stronę i wkleję w edytor html wszystko się rozwala. Jest znowu jedno pod drugim. Podejrzewam że to przez to że edytor html na stronie, sam sobie zamienia linijkę:

1. <style type="text/css">
  2. ul { width: 24%; margin-right: 1%; float: left; }

na

1. <!--
  2. ul { width: 25%; float: left; }
  3. -->

i nic z tym nie mogę zrobić sad.gif. Sam sobie tak zmienia. Jest jakiś inny sposób na to? Dodam że CMS na którym stoi strona to MODx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.