Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis wyboru w polach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
LucKy_skiLL
Mam taki kod, który wyświetla trzy napisy (vip, premium, slot) i przy każdym jest wybór 'On' lub 'Off', wszystko zapisuje się w bazie sql, lecz po wysłaniu, wszystko zmienia się na 'On' ale jest np. 'Off' jak zrobić, aby była zaznaczona opcja która została wybrana (trochę haotycznie napisane, ale mam nadzieje, że zrozumiecie.)

1. <table width='160'>
  2. <tr>
  3. <td width='72'><font size='2'><b>VIP:</b></font></td>
  4. <div align='center'>
  5. <td width='116'><input type='radio' name='vip' value='1' checked='checked' /><font size='2'>On</font><input type='radio' name='vip' value='0' /><font size='2'>Off</font></td></div>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td><font size='2'><b>Premium:</b></font></td>
  9. <div align='center'>
  10. <td><input type='radio' name='premium' value='1' checked='checked' /><font size='2'>On</font><input type='radio' name='premium' value='0' /><font size='2'>Off</font></td></div>
  11. </tr>
  12. <tr>
  13. <td height='23' scope='row'><font size='2'><b>Slot:</b></font></td>
  14. <div align='center'>
  15. <td><input type='radio' name='slot' value='1' checked='checked' /><font size='2'>On</font><input type='radio' name='slot' value='0' /><font size='2'>Off</font></td></div>
  16. </tr>
  17. </table>
markonix
Wyświetlać checked przy danej opcji.
Przecież to logiczne, że zaznacza pierwsze pole skoro przy nim masz właśnie checked.
  1. <?php echo ($_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : ''); ?>
LucKy_skiLL
A w które miejsce mam to wstawić ? Próbowałem przed całą funkcją, jak i w niej.
markonix
Jaką znów funkcje?
Podałeś kod HTML, a nie żaden PHP.

A to co Ci podałem to gotowiec, który wklejasz zamiast sztywnego atrybutu select.
To jest skrócona instrukcja if - jeżeli zaznaczono vip na 1 to wyświetl atrybut, jeżeli nie to nie wyświetlaj nic.
I to musisz dla każdego inputa pamiętając, że na pewno chciałbyś aby któreś z inputów były domyślnie zaznaczone.
LucKy_skiLL
Cytat(markonix @ 22.07.2012, 18:26:09 ) *
A to co Ci podałem to gotowiec, który wklejasz zamiast sztywnego atrybutu select.

Select ? Przecież nie stostuje tutaj tego, mógłbym Pan konkrenie wzkazać gdzie to wkleić ?
markonix
Przepraszam, chodziło oczywiście o atrybut checked.
LucKy_skiLL
Próbowałem tak, ale żaden sposób nie zadziałał.

1. <input type='radio' name='vip' value='1' echo ($_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : ''); />

1. <input type='radio' name='vip' value='1' echo $_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : '' />

1. <input type='radio' name='vip' value='1' ($_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : '')/>

1. <input type='radio' name='vip' value='1' $_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : '' />
markonix
Czy ten cały duży kod HTML znajduje się w echo?
LucKy_skiLL
Tak
markonix
  1. '. ($_POST['vip'] == 1 ? ' checked="checked"' : '' ) .'
LucKy_skiLL
  1. Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /home/luckyskill/domains/public_html/id/acp/acc/ustawienia.php on line 74

linia 74

1. <td width='116'><input type='radio' name='vip' value='1' '. ($_POST['vip'] == 1 ? ' checked='checked'' : '' ) .' /><font size='2'>On</font><input type='radio' name='vip' value='0' /><font size='2'>Off</font></td></div>
markonix
  1. " . ($_POST['vip'] == 1 ? " checked='checked'" : "" ) ."

Przy echo stosuje zwykle się pojedyncze ' ', a potem w htmlu " ".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.