mam mały problem, który spowodował duży zastój w pracach. Mam skrypt slider'a do fotek:
var imgFile = []; var iPSlideshow = 0; function initTopSlideshow() { var $banner = ('#banner'); function() { imgFile.push($(this).attr('src')); } ); $('img:hidden', $banner).remove(); setInterval('changeSrcTop()', 5500); } function changeSrcTop() { var objImg = $('#banner img').get(0); var cnt = iPSlideshow % imgFile.length; var $divimage_container_left = $('#banner'); var heightDiv = $divimage_container_left.height(); iPSlideshow++; $(objImg).load( function() { var heightImg = $('#banner img').height(); var topSpacer = ((heightDiv - heightImg)/2); $('#banner img').fadeTo(400, 1); $('#banner img').unbind(); return true; } ); $('#banner img').fadeTo( 400, 0, function() { objImg.src = imgFile[cnt]; return true; } ); } $(document).ready(initTopSlideshow);
Skrypt działa bardzo dobrze gdy w head mam załadowaną wyłącznie bibliotekę jQuery. Kiedy dołączę lightboxa (a razem z nim prototype, noconflict i scriptaculous) slider przestaje działać. Dzieje się tak oczywiście dlatego, że 'funkcja' "$" zostaje nadpisana przez lightboxa. Problem polega na tym, że noconflict nie rozwiązuje problemu, tak samo sztuczki typu
( function($) { } ) ( jQuery );
nie pomagają, gdyż wtedy nie działa ani slider ani fotki nie otwierają się w lightboxie.
Problem jest taki, że muszę te dwa skrypty spiąć ze sobą i włosy sobie z głowy już rwę, bo nie wiem co mam zrobić żeby mi jedno z drugim chciało działać.
Ogólnie muszę mieć prosty slider, który daje możliwość otwierania zdjęć w lightboxie (colorbox niestety odpada, bo kompletnie mi się rozwala).
Ktoś, coś? Będę wdzięczny za pomoc...