SeaDog
9.09.2012, 17:42:44
Witajcie,
zgłaszam się do was z małym problemem.
Mam dwa pola file. Jendo pole jest widoczne a drugie ukryte.
Chciałbym, żeby po wybraniu pliku z pierwszego file - tego widocznego, drugi file - niewidoczny
otrzymał ścieżkę taką samą jak ten pierwszy tylko, że z dopiskiem min.
Chodzi o wgrywanie zdjęć. Wybieram zdjęcie w oryginalnych rozmiarach a w tle
kopiuje się też mianiaturka, znajdująca się w tym samym katalogu.
Pomożecie? Wartość w ukrytym file ma się zmieniać automatycznie po wybraniu pliku z widocznego
file.
klocu
9.09.2012, 18:28:46
Z poziomu html takie zachowanie jest niemożliwe do wygenerowania, bowiem stanowiłoby jawne pole do nadużyć i możliwość uploadu dowolnego pliku od użytkownika.
Nie lepszym rozwiązaniem jest generowanie miniaturki zaraz po tym jak plik główny wyląduje fizycznie na serwerze?
kamil4u
9.09.2012, 18:37:30
Ew. jak to do prywatnego użytku możesz napisać sobie dodatek do przeglądarki "usuwający" to zabezpieczenie. Ale jak to się robi to Ci nie powiem - nigdy się w to nie bawiłem.
SeaDog
9.09.2012, 21:17:52
Automatyczne tworzenie miniaturki po stronie serwera byłoby dobrym rozwiązaniem ale wolę mieć wiekszą kontrolę nad zdjęciami.
Tworzę sklep internetowy a jak wiadomo zdjęcia w tym wypadku są bardzo ważne (kolorystyka, kontrast, ostrość itp.), także
zdjęcia w oryginalnych rozmiarach jak i same miniaturki robię sam.
Odnośnie dodatku do przeglądarki - ta opcja byłaby wykorzystywana do użytku prywatnego (panel administracyjny) ale ja też nie
umiem takiego dodatku sobie napisać. Poradziłem sobie w inny sposób, co prawda jest to kalekie rozwiązanie ale działa.
Mianowicie zrobiłem dwa pola file. Jedno do zdjęcia w pełnych rozmiarach a drugie do miniaturek - oba pod jednym submitem.
Myślałem też nad FTP-em ale ma to być rozwiązanie uniwersalne. Login i hasło admina i jazda. Chodzi też o szybkość w działaniu.
Całość zarządzalna z jednego poziomu.
PS nie ma żadnej możliwości? onChange - tak jak na przykład wpisywanie w input jakiejś treści a wyświetlanie w innym inpucie,
który jest disabled w czasie rzeczywistym? Takie rozwiązanie można by chyba było wykorzystać.
kamil4u
9.09.2012, 21:37:35
Cytat
PS nie ma żadnej możliwości? onChange - tak jak na przykład wpisywanie w input jakiejś treści a wyświetlanie w innym inpucie,
który jest disabled w czasie rzeczywistym? Takie rozwiązanie można by chyba było wykorzystać.
Nie ma - ze względów bezpieczeństwa. Wyobraź sobie sytuację, że mam na stronie ukryte pole "file" i jako programista wybieram ścieżkę do Twoich plików bez Twojej wyraźnej zgody - np. do plików systemowych - ścieżka prawie zawsze taka sama,
SeaDog
9.09.2012, 22:19:40
Rozumiem, dziękuję za szybkie odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.