Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ukryty file pobierający wartość z innego file
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
SeaDog
Witajcie,

zgłaszam się do was z małym problemem.

Mam dwa pola file. Jendo pole jest widoczne a drugie ukryte.
Chciałbym, żeby po wybraniu pliku z pierwszego file - tego widocznego, drugi file - niewidoczny
otrzymał ścieżkę taką samą jak ten pierwszy tylko, że z dopiskiem min.
Chodzi o wgrywanie zdjęć. Wybieram zdjęcie w oryginalnych rozmiarach a w tle
kopiuje się też mianiaturka, znajdująca się w tym samym katalogu.

Pomożecie? Wartość w ukrytym file ma się zmieniać automatycznie po wybraniu pliku z widocznego
file.
klocu
Z poziomu html takie zachowanie jest niemożliwe do wygenerowania, bowiem stanowiłoby jawne pole do nadużyć i możliwość uploadu dowolnego pliku od użytkownika.

Nie lepszym rozwiązaniem jest generowanie miniaturki zaraz po tym jak plik główny wyląduje fizycznie na serwerze?
kamil4u
Ew. jak to do prywatnego użytku możesz napisać sobie dodatek do przeglądarki "usuwający" to zabezpieczenie. Ale jak to się robi to Ci nie powiem - nigdy się w to nie bawiłem.
SeaDog
Automatyczne tworzenie miniaturki po stronie serwera byłoby dobrym rozwiązaniem ale wolę mieć wiekszą kontrolę nad zdjęciami.
Tworzę sklep internetowy a jak wiadomo zdjęcia w tym wypadku są bardzo ważne (kolorystyka, kontrast, ostrość itp.), także
zdjęcia w oryginalnych rozmiarach jak i same miniaturki robię sam.

Odnośnie dodatku do przeglądarki - ta opcja byłaby wykorzystywana do użytku prywatnego (panel administracyjny) ale ja też nie
umiem takiego dodatku sobie napisać. Poradziłem sobie w inny sposób, co prawda jest to kalekie rozwiązanie ale działa.
Mianowicie zrobiłem dwa pola file. Jedno do zdjęcia w pełnych rozmiarach a drugie do miniaturek - oba pod jednym submitem.
Myślałem też nad FTP-em ale ma to być rozwiązanie uniwersalne. Login i hasło admina i jazda. Chodzi też o szybkość w działaniu.
Całość zarządzalna z jednego poziomu.

PS nie ma żadnej możliwości? onChange - tak jak na przykład wpisywanie w input jakiejś treści a wyświetlanie w innym inpucie,
który jest disabled w czasie rzeczywistym? Takie rozwiązanie można by chyba było wykorzystać.
kamil4u
Cytat
PS nie ma żadnej możliwości? onChange - tak jak na przykład wpisywanie w input jakiejś treści a wyświetlanie w innym inpucie,
który jest disabled w czasie rzeczywistym? Takie rozwiązanie można by chyba było wykorzystać.

Nie ma - ze względów bezpieczeństwa. Wyobraź sobie sytuację, że mam na stronie ukryte pole "file" i jako programista wybieram ścieżkę do Twoich plików bez Twojej wyraźnej zgody - np. do plików systemowych - ścieżka prawie zawsze taka sama,
SeaDog
Rozumiem, dziękuję za szybkie odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.