Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tabelka, zaznaczenie całej kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
nospor
Załóżmy, że mamy tabelkę. Ma ona powiedzmy kolumny k1, k2,k3,k4 i ileś tam wierszy.
Chciałbym teraz wyróżnić powiedzmy całą kolumnę k2. Może to być wyróżnienie powiedzmy przez obramowanie wszystkich wierszy w tej kolumnie.
Sprawa byłaby prosta, gdyby każdy wiersz posiadał po kolumnie k1,k2,k3,k4. Niestety sprawa się komplikuje, gdyż jeden wiersz może mieć połączone kolumny k1,k2,k3
inny może mieć połączone k1,k2,k3,k4 a inny k2,k3 itd....

Idzie to jakoś rozwiązać bez dzikich zabaw w pozycjonowania absolutne?
sowiq
To zależy co chcesz zrobić w przypadku takich scalonych komórek. Jeśli ostylować tylko część odpowiadającą komórkom powyżej/poniżej, to tak na prawdę będziesz próbował stylować część elementu, co oczywiście jest niemożliwe. Bez dodatkowego elementu (np. dodawanego w środku komórki) wypozycjonowanego absolutnie (żeby nie rozpychał Ci contentu z komórki) się nie obejdzie. Ale ja raczej nie nazwałbym tego dzikimi zabawami, kilka linijek JS (nadawanie elementowi rozmiarów) + troszkę CSS rozwiąże sprawę.
nospor
No tak myślałem, że się nie da bez "dzikich" wink.gif

Nie mniej jednak problem nieaktualny, bo zauważyłem, że tabelkę buduję nie do końca tak jak podałem, co w znaczny sposób ułatwiło mi zadanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.