Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RegExp i zmienna jQuery
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
adamantd
Witam potrzebuję umieścić zmienną w RegExp w taki sposób, żeby dopasowane zostały tylko elementy identyczne jak wzorzec ^wzor$
  1.  
  2. var wzor = $('#pole').val();
  3.  
  4. var reg = new RegExp(wzor, "gi");//tutaj jest ok
  5.  

ale ja potrzebuje tak jak napisałem wyżej ^wzor$

1.  
  2. var wzor = $('#pole').val();
  3.  
  4. var reg = new RegExp('^'+wzor+'$', "gi");//to nie działa
  5.  
  6.  
  7.  

inne sposoby też nie działają, umieszczanie całego takiego wzorca w zmiennej nie działa, dwa znaki \\ przed ^ i przed $ nie działa... jak to zrobić? -ma ktoś może pomysł? z góry dzięki
amii
Testowałem u mnie w firebug i działa. Sprawdź czy wzor nie jest tablicą bo taką wartość może zwrócić val() a wtedy nie działa
var reg = new RegExp('^'+wzor+'$', "gi");
adamantd
typeof zwrócił string nie tablicę ale problem rozwiązałem na inny sposób (będąc przed chwilą na zakupach wpadł mi do głowy wink.gif) zanim user wpisze coś do formularza wyświetlę mu jakiś dymek informacyjny że jeśli chce wyszukać w tekście wyrazy które zawierają w sobie wzór to niech wpisze w pole input po prostu ten wzór np marek a jeśli chcą wyszukać w tekście tylko elementy 'marek' to przed i po muszą umieścić spację

niemniej jednak przydało by się na przyszłość wiedzieć jak to rozwiązać a u mnie wciąż nie działa sposób poprzedni..

tak czy inaczej masz punkta za chęci
zegarek84
wiesz w ogóle co znaczy ^...$ w wyr. reg.questionmark.gif wpisz sobie na sztywno dane wyr. z tymi znacznikami i sprawdź czy zadziała ;]
adamantd
smile.gif wg mojej wiedzy jeśli umieszczę np marek w taki sposób /marek/ (bez flag) zostanie znaleziony pierwszy napotkany marek lub jakikolwiek inny wyraz który ma w sobie marka -np sumarekta jeśli umieszczę marek w taki sposób /^marek$/ zostanie odnaleziony pierwszy marek ale taki który jest tylko markiem gdybym zrobił na początku ^ ale bez dolara to znajdzie marektratata ale już nie tratatamarek hehe -wiem o co chodzi bez obaw
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.