Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Po wyborze z listy select, pojawia sie przeładowana zawartosc diva
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Hosiek
Mam select w którym jest kilka opcji a dokladniej rang do przydzielenia:
1. Obecna ranga
-------
1. Ranga 1
2. Ranga 2
3. Ranga 3

Po wybraniu rangi z tego pola, w polu select nizej pojawiaja mi sie dwie opcje

1. Uprawnienia Domyślne rangi[NR wybranej rangi]
2. Uprawnienia Własne

Jeżeli wybiore ustawienia własne to pojawia sie nizej lista checkboxów do wyboru uprawnien oraz obok pisze czy domyslne dla tej grupy

[ ] Mozliwosc pisania postów (Domyślne dla Rangi[NR wybranej rangi])
[ ] itd...

I wlasnie problem jest z polem "Uprawnienia Własne" poniewaz nie pokazuje mi dobrze zawartosci domyślnej dla rangi gdyz nie przeładowywuje mi tego.
Więc po wyborze rangi powinno juz przeładować zawartosc diva który jest ukryty a ukazuje sie po wybraniu "Uprawnienia Wlasne".

Ktoś moze podsunie mi jakis pomysł jak to moge powiązac razem ?

Kodu wysyłania tych wartosci wlasciwie jeszcze nie mam gdyz nie wiem dokladnie jak to powiązac razem.
Arcioch
Masz gdzieś to live smile.gif nie wiemy jak to masz napisane wiec ciężko będzie pomóc smile.gif Jeżeli chodzi o samą koncepcję to przy wyborze rangi wysyłasz zapytanie ajaxem i uaktualniasz ukryte pole z checkboxami a dopiero po wybraniu Uprawnienia własne ją pokazujesz smile.gif Przy zmianie rangi ukrywasz pole z checkboxami, wysyłasz zapytanie oraz zmieniasz drugiego selectboxa na uprawnienia domyślne smile.gif

Sorki za początek ale nie doczytałem do końca postu ;/ smile.gif
Hosiek
///usunięte dane
Jeżeli teraz wybiore Wlasnie uprawnienia do załaduje sie dobrze, jednak jesli juz zmienia range to musi sie odświeżać i tutaj mam problem.
Arcioch
Jak mając Ci się pobierać wartość dla "Uprawnienia Własne" jak Ty ich nigdzie nie wysyłasz z php smile.gif Musisz sobie wysłać je jakoś z php najlepiej podczas zmiany rangi i podmieniać smile.gif Ty tylko ukrywasz diva z jednymi uprawnieniami smile.gif
Hosiek
Cytat(Arcioch @ 27.10.2012, 15:10:07 ) *
Jak mając Ci się pobierać wartość dla "Uprawnienia Własne" jak Ty ich nigdzie nie wysyłasz z php smile.gif Musisz sobie wysłać je jakoś z php najlepiej podczas zmiany rangi i podmieniać smile.gif Ty tylko ukrywasz diva z jednymi uprawnieniami smile.gif

Tak, wlasnie w tym problem, nie znam sie zbytnio na ajaxie i nie wiem jak to moge wysłac
Jesli dodam np echo $zmienna_wartosci = "nowe dane"; to tak zadziała ?

Spróboje to zrobic jsonem, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

W pliku php oczywiscie moge sobie pobrac odpowiednie dane, tylko problem jest w tym zeby je odpowiednio wysłac bez przeladowania jak w tym przypadku zmienia zawartosc pola select.
Arcioch
Oki to robisz tak:

1. W onchange do id wybierz_range wysyałasz zapytanie do pliku php z id czy numerem rangi.
2. W pliku php generujesz zmienna z widokiem tych checkboxów czyli tak:
  1. $widok = '';
  2. $widok = '<div class="przerwa_dane_postaci"></div>
  3. <div class="domyslne_dla_rangi"><div class="domyslne_dla_rangi_3">
  4. <input type="checkbox" name="wlasne_uprawnienia[]" value="Jazda Pojazdami" checked="checked"></div><div class="domyslne_dla_rangi_1">Jazda Pojazdami</div><div class="domyslne_dla_rangi_2">Domyślne</div></div>
  5. <div class="przerwa_dane_postaci"></div><br><div class="domyslne_dla_rangi">
  6. <div class="domyslne_dla_rangi_3"><input type="checkbox" name="wlasne_uprawnienia[]"
  7. value="Dostęp do Magazynu" checked="checked"></div><div class="domyslne_dla_rangi_1">Dostęp do Magazynu</div></div><div class="przerwa_dane_postaci"></div><br><div class="domyslne_dla_rangi"><div class="domyslne_dla_rangi_3"><input type="checkbox" name="wlasne_uprawnienia[]"
  8. value="Do uzupełnienia w panelu Admina"></div><div class="domyslne_dla_rangi_1">
  9. Do uzupełnienia w panelu Admina</div></div><div class="przerwa_dane_postaci"></div><br></div>';

Tylko odpowiednie wartości dla rangi.
3. Wysłasz zmienna przez echo json.
4. Odbierasz gotowy widok checkboxów i podstawiasz go do ukrytego diva.
Hosiek
Problem rozwiązany, Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.