Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jquery i uploadify + dodatkowe pole
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Mayka
I problemów z jquery ciag dalszy.. ale może w końcu sie naucze tongue.gif

Dodaje sobie uploadify
  1. $(function() {
  2. $('#file_upload').uploadify({
  3.  
  4. 'cancelImg' : '/cancel.png',
  5. 'auto' : false,
  6. 'buttonText' : 'Dograj..',
  7. 'formData' : {
  8.  
  9. 'plik' : $("#pliki").val(),
  10. 'timestamp' : '<?php echo $timestamp;?>',
  11. 'token' : '<?php echo md5('unique_salt' . $timestamp);?>'
  12. },
  13. 'swf' : 'uploadify.swf',
  14. 'uploader' : 'uploadify.php',
  15. 'onUploadSuccess' : function(file, data, response,txt) {
  16. alert('The file ' + file.name + ' was successfully uploaded with a response of ' + txt + ':' + data);
  17. }
  18. });
  19. });

i mam dołożone pole
  1. <div id="${fileID}" class="uploadify-queue-item">\
  2. <div class="cancel">\
  3. <a href="java script:$(\'#${instanceID}\').uploadify(\'cancel\', \'${fileID}\')">X</a>\
  4. </div>\
  5. <span class="fileName">${fileName} (${fileSize})</span><span class="data"></span><br>\
  6. Opis pliku: <input name="opis" class="upload_pliku" id="pliki">\
  7. <div class="uploadify-progress">\
  8. <div class="uploadify-progress-bar"><!--Progress Bar--></div>\
  9. </div>\
  10. </div>

I teraz ktoś mi powie dlaczego to (linijka 9) : 'plik' : $("#pliki").val(), ani 'plik' : document.getElementById("#pliki") nie działa ? i wysypuje cały skrypt.. Może mi ktoś podpowiedzieć jak tu sie dostać do wartości tego pola ?
nospor
Cytat
wysypuje cały skrypt

Oprócz jQuery naucz się też opisywać problem.... co znaczy "wysypuje"? pojawiają się jakieś błędy js? Jakieś inne błędy?
Mayka
Cytat(nospor @ 14.11.2012, 12:21:07 ) *
Oprócz jQuery naucz się też opisywać problem.... co znaczy "wysypuje"? pojawiają się jakieś błędy js? Jakieś inne błędy?

Wysypuje, tzn skrypt sie nie ładuje jakoś poprawnie.. Nie ma przycisku "dograj".. tylko zwykłe systemowe "przeglądaj"
nospor
1) A co na to konsola błędów? Jakieś błędy się pojawiają w konsoli?

2) A jak wywalisz tę linijkę z plikami to przycisk się pojawia?
Mayka
Ad1 ) błąd.. hmm wyskakuje cos takiego.. "TypeError: c[a] is null /uploadify/jquery.uploadify.js Line 72"

Ad2) jak zrobie nawet plik: 'costam costam' to parametr jest przekazywany chodzi, tylko chciałbym tu wartość tego pola..
nospor
$("#pliki").val() zwraca ci null lub nic. A moze to być spowodowane tym, że w momencie gdy wykonujesz ten kod, to pola PLIKI jeszcze poprostu nie ma. Kiedy to pole PLIKI generujesz?

Poza tym zauważ, że kod inicjalizacji uploadify generujesz na początku i również na początku pobierasz zawartosc pola PLIKI. I nawet jeśli to pole istnieje, to raczej na początku nie posiada wartosci smile.gif
Mayka
no pole pliki jest 'dogenerowywane' do każdego pliku który jest wrzucany na serwer, myślałem że to niema znaczenia ze ono jest puste na początku, ma wysyłać sie razem z plikiem poprostu jako dodatkowy parametr..

dobra nospor jak zwykle mnie naprowadziłeś wink.gif
jest funkcja :
  1. 'onUploadStart' : function(file) {
  2. $("#file_upload").uploadify("settings", "formData", {"plik": document.getElementById("#pliki")});
  3. }

Tylko teraz czemu nie pobiera wartości pola ?
nospor
Uploadify ma dokumentację, która raczej dość jasno wyjaśnia jak masz przekazywać dane dynamiczne
http://www.uploadify.com/documentation/uploadify/formdata/
Cytat
If you plan on setting these values dynamically, this should be done using the ‘settings’ method in the onUploadStart event.

Mayka
Znalazłem tą opcje wink.gif chodziło mi o to jakim parametrem teraz to pobrać ale $("#pliki").val() działa znakomicie wink.gif

Jeszcze raz dzieki za pomoc, po raz kolejny tongue.gif

edit:

No znalazłem przez przypadek w sumie wink.gif

Ale jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc.

To mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie (Was wink.gif Jak przekopiować wartość jednego pola do wszystkich tych opisanych "pliki"
  1. $("#kopiowanie").click(function() {
  2. var nazwa = $("#nazwa_glowna").val();
  3. alert(nazwa);
  4. });

Mam sobie tą nazwe i co teraz z nią ? jak ją umieścić we wszystkich polach które sie pojawią z plikami ?
nospor
Dla pól PLIKI nadawaj klase PLIKI a następnie:
Kod
//....
var nazwa = $("#nazwa_glowna").val();
$('.PLIKI').val(nazwa);
//....
Mayka
Pięknie smile.gif O to chodziło

To po raz kolejny dzieki

No i kolejny problem..
Jak nakłonić uploadify żeby przesyłało parametr plik ale dla każdego pliku wysyłanego ?
Bo teraz parametr przyjmuje wartość pierwszego opisu a jak bym chciał zeby to był parametr dla każdego pliku.. da się tak ?
nospor
Nadałeś opisom to samo ID, wiec zwraca ci pierwszy z brzegu.
Musisz dobierać się do pola z opisem, który odpowiada plikowi
Mayka
Dodałem jakiś id generowany przez uploadify i faktycznie pomogło wink.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.