Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdalna baza danych na hoscie w wewn. sieci
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Krisu
Witam,
chciałbym docelowo postawić serwer bazy danych na pewnym komputerze w swojej firmie i mieć do niego dostęp zdalny. (chodzi o trzymanie ważnych danych w obrębie firmy), żeby nie było za łatwo nie posiadam dostępu do routera, a komputer znajduje się w wewnętrznej sieci i nie mam możliwości wystawienia go na zewnątrz.

Jak za pomocą php mogę ustanowić połączenie z taką bazą? W jaki sposób lub za pomocą jakiego programu mogę utworzyć takie połączenie?

Zdaję sobie sprawę, że jest to bardziej sieciowe zagadnienie, jednak liczę, że spotkał się już ktoś z takim problemem i jest w stanie mi doradzić.

Osobiście wymyśliłem opcję by oba komputery podłączyć do sieci hamachi, jednak istotne jest dla mnie by nie było potrzebne instalowanie dodatkowego oprogramowania na komputerach, które mają łączyć się z serwerem, jedynie na serwerze chciałbym dopuścić taką możliwość.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
patrycjaBS
Jeżeli nie masz dostępu do routera, to program typu Hamachi jest prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem tego problemu. Nie chcę Cię zniechęcić do poszukiwania alternatywnej drogi, ale wydaje mi się, że inaczej tego nie zrobisz. W wersji sieciowej, na chłopski rozum - jeżeli komputer nie jest widoczny na zewnątrz, to nie połączysz się z jakąkolwiek jego usługą. Bez instalacji dodatkowego oprogramowania, to tylko przekonfigurowanie routera, do którego, niestety, jak napisałeś, nie masz dostępu.
Krisu
Tak też zacząłem powoli wnioskować. Jednak zastanawiam się jeszcze nad jedną opcją. Czy nie dałoby rady napisać programu, który wykorzystywałby połączenie z internetem do zaczepienia się na jakimś zewnętrznym serwerze, który swoim stałym zewnętrznym ip i odpowiednim oprogramowaniem mógłby utrzymać w jakiś sposób to połączenie.

Docelowo wyglądałoby to tak, że łączę się z domu do serwera z zewnętrznym adresem ip i odpowiednim oprogramowaniem, które automatycznie przekierowuje połączenie do serwera w firmie. Czy istnieje w ogóle taka możliwość?
Logicznie rzecz biorąc w podobny sposób powinno działać hamachi, gdyż wykorzystuje ono połączenie z internetem i zewnętrzny serwer przydziela odpowiedni adres z jakiejś określonej puli, a gdy ktoś inny podłączy się do tego serwera otrzymuje adres tej samej podsieci, co skutkuje tym, że oba komputery widzą się jakby były w tej samej podsieci. Może jednak się mylę i wcale tak się to nie odbywa, ale będę wdzięczny jeśli ktoś jeszcze zabierze głos i rozwieje moje pomysły lub je w pewien sposób potwierdzi.
d3ut3r
Jeżeli dobrze zrozumiałem masz sytuację:

Komputery:

A- Twój komputer domowy
B- Komputer z bazą danych
C- Inny komputer w sieci firmowej

i teraz, jeżeli możesz się z komputera A podłączyć do komputera C ale nie do komputera B i jednocześnie komputer C jest w tej samej sieci co komputer B to po prostu, na komputerze C zainstaluj phpMyAdmin na komputerze B skonfiguruj mysql tak aby mógł się z nim łączyć komputer C i wówczas powinno wszystko działać.

Oczywiście o ile dobrze zrozumiałem jak masz skonfigurowaną sieć smile.gif
Krisu
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale odnosząc się do Twoich opisów komputerów, to komputer B i C są w zupełnie innych sieciach.
Komputer C znajduje się nadal poza siecią osiedlową i możemy założyć, że jest to mój prywatny serwer z zewnętrznym i stałym adresem ip, ale nie jest on powiązany z siecią komputera A oraz siecią komputera B. Co tworzy jedynie dodatkowy element pośredni.

Zadanie które miałby spełnić to właśnie tunelować połączenie z komputerem B, za pomocą oprogramowania zainstalowanego na komputerze B oraz komputerze C, tak by komputerowi A wystarczyła jedynie przeglądarka do łączenia się z komputerem B, a komputer C odwalał by jedynie brudną robotę pośredniczenia w przekazie danych.
d3ut3r
Cytat
Docelowo wyglądałoby to tak, że łączę się z domu do serwera z zewnętrznym adresem ip i odpowiednim oprogramowaniem, które automatycznie przekierowuje połączenie do serwera w firmie. Czy istnieje w ogóle taka możliwość?

O ile tym razem dobrze Cię zrozumiałem, to jest taka możliwość, i w zasadzie działa to tak jak opisałem wyżej. Czyli powiedzmy, wykupujesz sobie konto www w hostingu xyz.dev na xyz.dev instalujesz sobie phpmyadmin w firmie na serwerze bazy danych umożliwiasz połączenie z adresu ip serwera xyz.dev a z domu przez przeglądarkę wchodzisz na serwer xyz.dev i możesz zarządzać bazą danych. Czy teraz dobrze myślę czy nadal nie rozumiem twojego problemu? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.