Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja formularza - zielony znak ok
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
d4ng
Witajcie, potrzebuje zrobić taki efekt jak na załączonym obrazku. Otóż po uzupełnieniu pola "Nazwisko" obok pojawia się zielony znak ok. Jak coś takiego zrobić? Mogę prosić o jakiś przykład a nie przekierowanie na inne strony? Zależy mi na prostym skrypcie który będzie tylko sprawdzał czy pole jest wypełnione. Z góry dziękuje i pozdrawiam smile.gif

thek
Ogólnie- > JavaScript. Reagujesz na zdarzenie onChange danego inputa. Wewnątrz obsługi masz jakąś operację, która sprawdza poprawność danych (długość, dozwolone znaki czy cokolwiek) i w zależności od wyniku wykonuje operację dołączenia obrazka za element lub cokolwiek innego co tam chcesz. Zależnie czy ma być w czystym JS czy w jakiejś bibliotece, będzie to ciutkę inaczej wyglądać. Tak czy inaczej najlepiej zawsze sprawdzać cy aby za elementem obrazek już aby nie występuje. Jeśli już jakiś jest to najprościej mu wtedy zmieniać src.
d4ng
Dziękuje za odpowiedź jednak zasadę działania znam tylko nie umiem tego poprawnie napisać czy mógłbym prosić o przykładowy kod? Potem będę rozbudowywał np. sprawdzanie czy w ciągu znaków jest @ itp tylko zależy mi na tym najbardziej elementarnym przykładzie bo grunt to dobrze poznać podstawy. Poniżej załączam kod do wyposażenia w wcześniej wspomnianą funkcję (zielony ptaszek ok po uzupełnieniu pola nazwisko):

1. <tr>
  2. <td><span class="required">*</span> Nazwisko:</td>
  3. <td><input type="text" name="lastname" value="" /></td>
  4. </tr>

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.