Witam,
Mam problem logistyczny z systemem statystyk. Chciałbym stworzyć dla każdej strony z osobna statystyki odwiedzin uwzględniające: datę i godzinę wejścia, geolokalizację adresu IP, przeglądarkę klienta oraz jego system operacyjny. Tak przygotowane dane mają być przechowywane w bazie, a następnie wyświetlane na stronie w formie wykresu. Tu niestety rodzi się pytanie: w jakiej formie najlepiej zapisywać dane w bazie? Pierwsze co przyszło mi na myśl, to zapisywać każde wejście w osobnym rekordzie, co jednak zrodziło moje wątpliwości - co się stanie, jeśli przykładowo w ciągu dnia na stronę wejdzie 10.000 osób, a każda z nich będzie przechodziła pomiędzy podstronami średnio 10 razy? To daje nam w przeciągu miesiąca 3 mliony odświeżeń strony, a w ciągu roku 36 milionów. Zatem po roku w celu wygenerowania wykresu ze statystykami odwiedzin, będę musiał pobrać z bazy 36 milionów rekordów co jest raczej niewykonalne.
Oczywiście wariant z 36 milionami jest trochę przesadzony, ale taka sytuacja jest możliwa. Jak zatem najlepiej zapisywać tego typu dane w bazie? Jak to robi np. google ze swoimi statystykami (pomijając superwydajne serwery)?
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc proszę o pomoc. Interesuje mnie wyłącznie technologia PHP i MySQL - nic poza tym nie wchodzi w grę.