Gdzieś w zakamarkach google znalazłem skrypt odświeżania czatu (czat stworzyłem samodzielnie, php na tym poziomie to pestka):
$(document).ready(function() { $("#frame3").load("posts.php"); var refreshId = setInterval(function() { $("#frame3").load('posts.php');}, 3000); $.ajaxSetup({ cache: false }); $("#frame3").scrollTop($("div.element.active").position().top); });
Wyśmienicie! Skrypt ten ładuje zawartość pliku 'posts.php' do diva o nazwie #frame3 dokładnie co 3 sekundy. Plik 'posts.php' łączy się z bazą i pobiera 20 najnowszych postów. Jak pewnie łatwo wywnioskowaliście takie rozwiązanie nie jest optymalne.
20x60=1200
Czyli 1200 razy na godzine pobieram 20 postów z bazy danych. Nie wiem ile to waży, ale otatnio zauważyłem, że mój transfer szybko się kurczy. Zoptymalizowałem Wordpressa prawie na 100%, ale nadal się kurczy jakieś 100mb dziennie.
Chciałbym zoptymalizować też ten skrypt odświeżania. Uprzedzam, nie jestem informatykiem, ani programistą ani nic. Po prostu robię strony gdy ich potrzebuję. Wymyśliłem taki sposób.
1. Dodam nową tabelę do bazy danych - "new": [is_new | wartosc].
2. Utworzę plik łączący się z tą tabelą - "check-new.php".
3. Do skryptu odświeżającego posty dodam instrukcję, która najpierw sprawdzi zmienną z "check-new.php" i jeśli zmienna będzie prawidłowa, to dopiero wtedy pobierze nowy "posts.php".
4. Kłopot w tym że nie mam pojęcia jak przekazać ajaxowi, żeby sprawdził zmieną z "check-new.php" i dopiero potem zabrał się za posts.php - jeśli będzie taka potrzeba.
Mógłby ktoś mnie nakierować?