Ponizej podaje moj kod do zamiany obrazka;
$(function() { $('#menu1').mouseover(function() { $(this).attr('src','./img/menu/_1.png'); }); $('#menu1').mouseout(function() { $(this).attr('src','./img/menu/1.png'); }); $('#menu2').mouseover(function() { $(this).attr('src','./img/menu/_2.png'); }); $('#menu2').mouseout(function() { $(this).attr('src','./img/menu/2.png'); }); $('#menu3').mouseover(function() { $(this).attr('src','./img/menu/_3.png'); }); $('#menu3').mouseout(function() { $(this).attr('src','./img/menu/3.png'); }); });
Problem mój polega na tym ze nie wiem jak zoptymalizować kod aby nie duplikować kodu przy każdym nowym dodaniu zdjęcia.
Chodzi o to ze chciałbym aby dla każdego zdjęcia o np id="menu" wykonywała się funkcja zamieniająca atrybut src na taki jak widać powyżej w kodzie. Atrybut ten różni się jedynie podkreśleniem przed nazwa. Główny mój problem to to że nie wiem jak pobrać dane elementu dokładnie tego który został najechany spośród elementów o tym samym identyfikatorze oraz zmienic atrybuty akurat tego elementu.