Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czat na ajaxie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Invrality
Witam! Czy dobrym pomysłem jest zrobienie czatu dla parunastu osób, za pomocą bazy mysql i ajaxa?
erix
Proponowałbym NodeJS i Socket.io.

Wytrzyma dużo więcej, a opóźnienia minimalne. W przypadku AJAX, to trochę ciężko, bo musisz dokonywać pollingu, natomiast Socket.io pozwala na wykorzystanie WebSocketów, jeśli to możliwe.

Niestety, PHP się do tego za bardzo nie nadaje...
dżozef
paręnaście osób spokojnie obsłuży, pod warunkiem wysyłania zapytań powiedzmy raz na 10 sekund, tutaj masz nawet przykładowy tutek: http://www.youtube.com/watch?v=3q8o5Iix6iY
Invrality
A np. Dodaje do pliku rozmowy, i co np. 10min dodaje do bazy?

Czy lepiej od razu do bazy?
dżozef
ja bym sobie plik odpuscil, ten czat z linka spokojnie dawal rade dla 10 osob w moim przypadku
Invrality
No ok, a dajmy na to 50 osób stale pisze jak na GG. Dość mocny potrzeba było by na to serwer, zakładając odświeżanie co 1 sekundę?
markonix
Wg mnie mała przesada.

Mam czat i system wiadomości prywatnych opartych o ajax, nawet bez long poolingu (jeszcze wtedy nie znałem) i bez problemu daje radę.
Każdy request to nie jest duże obciążenie bo to tylko małe zapytanko do bazy raz na kilka sekund - to już gorsze jest poruszanie się użytkownika po stronie bo zwykle jej załadowanie powoduje mnóstwo operacji i zapytań.

Oczywiście oddaje wyższość technologiom wyżej wspomnianym ale te wymagają możliwości instalowania skryptów na serwerze, nie każdy ma taką możliwość i traci się przenośność takiego skryptu.
dżozef
Cytat(Invrality @ 13.06.2013, 16:28:03 ) *
No ok, a dajmy na to 50 osób stale pisze jak na GG. Dość mocny potrzeba było by na to serwer, zakładając odświeżanie co 1 sekundę?

piszesz o VPSie czy serwerze współdzielonym? nikt ci dokładnie nie powie "czy pociągnie" bo dużo zależy od samego hostingu. spróbuj, a jak cię nie wyrzucą po tygodniu to szafa gra
erix
Cytat
Dość mocny potrzeba było by na to serwer, zakładając odświeżanie co 1 sekundę?

Ja tam pisałem w ramach testów potwora na kilkadziesiąt tysięcy połączeń w NodeJS i spokojnie dawał radę. tongue.gif

Na VPS-ie spokojnie pociągnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.