xziomas
12.08.2013, 14:36:57
Witam uprzejmie,
mam pytanie, potrzebuje u mnie w firmie zrobic liczydlo wyprodukowanych paczek, czy ktos sie juz spotkal wczesniej lub zna jakies rozwiazania ewentualnie urzadzenie za pomoca ktorego bede mogl liczyc paczki/wysylac kody bledow bezposrednio do bazy danych??
Z gory dziekuje za pomoc, jesli dzial nieodpowiedni - przepraszam,
pozdro
memory
12.08.2013, 14:40:50
jaki paczki, w jakim systemie
xziomas
12.08.2013, 14:45:03
Sorki napisalem troche niejasno.
Produkujemy zywnosc, i z linii produkcyjnej 'schodza gotowe paczki' Jakims sensorem chcialbym je policzyc, druga sprawa jest to ze mamy system wewnetrzny w PHP i z MySQL do zarzadzanai produukcja itd... chcialbym bezposrednio wrzucac dane do bazy z takiego licznika - zna ktos taka zabawke? albo wie jak ugryzc ten temat?
memory
12.08.2013, 14:59:24
google czujniki fotoelektryczne. Da się to wrzucić odrazu do bazy mysql
xziomas
12.08.2013, 15:12:44
Ekstra - dzieki! Kazdy czujnik da sie skonfigurowac czy potrzebna jest kajas zabawka do zarzadzania takim/takimi licznikami?
To przy okazji.... potrzebowalbym tez jakas prosta klawiaturke ktora po nacisnieciu klawisz nr 1, wysle do bazy np - klawisz 1 i swoj numer, ewentualnie czas (choc to wstawi mi juz sama baza)... jestem pewien ze cos takiego jest.. jakbys naprowadzil bede wdzieczny

Dzieki za pomoc,
Kuba
sazian
17.08.2013, 19:04:03
jeśli paczki są zawsze ustawione w tą samą stronę oraz mają kod kreskowy możesz pomyśleć o zamontowaniu czytnika kodów kreskowych.
jeśli paczki podróżują w pewnych odległościach od siebie możesz użyć wyżej wspomnianego czujnika - jak go podłączyć musisz szukać w karcie produktu.
a jeśli chodzi o klawiaturę to widzę dwa rozwiązania
-klawiatura numeryczna na USB(można kupić na allegro za około 20zł)
-jeśli posiadasz starszy komputer możesz użyć np. port LPT, budowa takiej klawiatury jest bardzo prosta(wystarczy "zawrzeć" dwa piny), a wciskanie klawisza odczytujesz programem działającym jako demon w systemie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.