Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis z urzadzenia do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
xziomas
Witam uprzejmie,
mam pytanie, potrzebuje u mnie w firmie zrobic liczydlo wyprodukowanych paczek, czy ktos sie juz spotkal wczesniej lub zna jakies rozwiazania ewentualnie urzadzenie za pomoca ktorego bede mogl liczyc paczki/wysylac kody bledow bezposrednio do bazy danych??

Z gory dziekuje za pomoc, jesli dzial nieodpowiedni - przepraszam,

pozdro
memory
jaki paczki, w jakim systemie
xziomas
Sorki napisalem troche niejasno.

Produkujemy zywnosc, i z linii produkcyjnej 'schodza gotowe paczki' Jakims sensorem chcialbym je policzyc, druga sprawa jest to ze mamy system wewnetrzny w PHP i z MySQL do zarzadzanai produukcja itd... chcialbym bezposrednio wrzucac dane do bazy z takiego licznika - zna ktos taka zabawke? albo wie jak ugryzc ten temat? smile.gif
memory
google czujniki fotoelektryczne. Da się to wrzucić odrazu do bazy mysql
xziomas
Ekstra - dzieki! Kazdy czujnik da sie skonfigurowac czy potrzebna jest kajas zabawka do zarzadzania takim/takimi licznikami?

To przy okazji.... potrzebowalbym tez jakas prosta klawiaturke ktora po nacisnieciu klawisz nr 1, wysle do bazy np - klawisz 1 i swoj numer, ewentualnie czas (choc to wstawi mi juz sama baza)... jestem pewien ze cos takiego jest.. jakbys naprowadzil bede wdzieczny smile.gif

Dzieki za pomoc,
Kuba
sazian
jeśli paczki są zawsze ustawione w tą samą stronę oraz mają kod kreskowy możesz pomyśleć o zamontowaniu czytnika kodów kreskowych.
jeśli paczki podróżują w pewnych odległościach od siebie możesz użyć wyżej wspomnianego czujnika - jak go podłączyć musisz szukać w karcie produktu.

a jeśli chodzi o klawiaturę to widzę dwa rozwiązania
-klawiatura numeryczna na USB(można kupić na allegro za około 20zł)
-jeśli posiadasz starszy komputer możesz użyć np. port LPT, budowa takiej klawiatury jest bardzo prosta(wystarczy "zawrzeć" dwa piny), a wciskanie klawisza odczytujesz programem działającym jako demon w systemie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.