Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja mail() działa wolno!?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
faster
Witam serdecznie!

Problem:
Mam około 100 adresów (będzie więcej) na liście mailingowej. Kiedy wysyłam do nich maile - robię to pętlą do każdego uczestnika osobno (muszę dokumentować wysłanie każdego maila zapisem do bazy danych) strona przywisa i po minucie jest wypad. Skutkuje to, że nie wyśle maila do wszystkich.
Nie mogę ustawić czasu czekania na skrypt w pliku konfiguracyjnym np. na 10 minut bo takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Szukam raczej takiego rozwiązania, że jakaś funkcja podobna do mail() nie czekałaby na odpowiedź serwera mailowego tylko "wstawiała" kolejne maile do kolejki i nie interesowałaby się wynikiem wysłania - takie rozwiązanie asynchroniczne. Spędziłem już trochę czasu na szukaniu ale nic z tego.
Być może istnieje sposób na skonfigurowanie serwera pocztowego (mam taką możliwość) aby nie wysyłał odpowiedzi do skryptu czy coś takiego - nie znam się na tym właśnie (jest to Linux).

Co mi poradzicie .... questionmark.gif?

Pozdrawiam
::faster
anas
Hej.

Moze wysylaj email-e porcjami np. po 10 sztuk. Jesli masz dostep do narzedzia crontab mozesz to zautomatyzowac... Mozesz tez te 10 adresow pakowac do pola bcc i wysylac jako jeden email i w taki sposob serwer pocztowy przyjmie jedno polecenie, nie 10...

bylo juz na ten temat na forum, w 1 numerze na rok 2004 PHPSolutions opisano jak skonstruowac system subskrypcyjny... pozatym w sieci jest mase materialow biggrin.gif

pozdrowka

anas
faster
Dzięki.

Do crontab'a miałbym dojście ale nie mam pojęcia co by to dało
... co do bcc - też o tym myślałem (nawet teraz tak działa) ale chciałbym tego uniknąć ponieważ filtry antyspamowe mogą tego nie przepuścić ale również dlatego, że nie jest to zbyt profesjonalne. Wolałbym, aby było to jednak w sekcji 'do' ('to').

a czy znacie może jakieś ciekawe adresy stron opisujących ten temat ... questionmark.gif

Dzięki i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.